galéria megtekintése

Végítélet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 23. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem lehet azt mondani, hogy Magyarországon már nincs független bíróság. Van. Csak nem mind. Sok ítélet születik, amelyet csak független bíróság hozhatott meg, és sok, mely egy független bíróságon soha nem születhetett volna meg.

A Kúria elképesztő indoklással engedett a hatalmas kormányzati nyomásnak, és szembemenve az eddigi bírósági gyakorlattal kimondta: ezentúl szabadon lehet hazánkban diszkriminálni, iskolás gyerekeket gettósítani, ha ezt egyházi keretben teszik, mert akkor az a vallásszabadság része, az pedig felülírja az elkülönítés tilalmát. A Kúria sem tagadta, hogy az elkülönítés rossz, csupán azt mondta, az egyháznak joga van a gyerekekkel rosszat tenni.

Az egész szakma tudja több évtizednyi gyászos végű kísérletezgetések után, hogy az elkülönítésből soha a büdös életben nem lesz felzárkózás. Az alsóbb bírósági szinteken csúfosan elbuktak a szegregációpárti érvek, de ha a kormány egy egyházzal szövetkezik a rosszra, akkor legyen a gyereknek is rossz. Ezen az alapon egyházi egyetemről ki is lehetne zárni feketét, cigányt, zsidót, bárkit.

 

És olyan még sosem volt, hogy a hatalom a maga jogsértő szándékaihoz ne találjon egyházi partnert. A többségi egyházak ma is lelkesen támogatják a nem ortodox keresztények diszkriminációját Oroszországban, a magyar egyházakét Romániában, és nálunk is remekül elvannak a kisebb felekezetek vallásszabadságát eltipró kormányzattal. Hogy a nagyon sötét múltba már vissza se nézzünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.