galéria megtekintése

Védjen meg az Orbán!

8 komment


Révész Sándor

A kormány szócsöve hírül adta, hogy a Mazsihisz fokozottabb védelmet kért a kormánytól. „A megváltozott helyzetben különösen fontosnak tartjuk, hogy a magyar kormány megvédjen minden magyar állampolgárt, beleértve a zsidó közösség tagjait is” – nyilatkozta a Magyar Időknek a Mazsihisz elnöke.

Nem lenne ezzel semmi baj. Ha a kormány nem azt értené az ország védelmén, amit ért. Tudjuk, mit ért. Hatalmas plakátokon hirdeti, aláírásokat gyűjt rá minden utcasarkon, elmondják, megerősítik a kormány emberei, valahányszor kinyitják a szájukat. Azt értik alatta, hogy a szétvert hazájukból kimenekült, fegyvertelen és Magyarországon csupán minél gyorsabban túljutni igyekvő százezrektől kell „megvédeni az országot”, irántuk kell minél hevesebb gyűlöletet kelteni, és el kell utasítani minden kötelezettségvállalást, ami hozzásegítené a menekülőket ahhoz, hogy a szülőhelyüknél a terrorveszéllyel együtt is ezerszer biztonságosabb világban folytassák az életüket.

Orbán Viktor szeptemberben a zsidó újév alkalmából pár soros üdvözlő levelet küldött a Mazsihisznek. Ebben egyetlen érdemi állítás szerepelt: „Most, hogy Európában egyre nehezebb megvédenünk határainkat, különösen fontos, hogy összetartozásunkat és közös alapjainkat megerősítsük.” A Mazsihisz vezetőinek tehát semmiféle kétségük nem lehet aziránt, hogy Orbán a maga hazug és gyűlöletkeltő „országvédelmi” felfogásához igényli a Mazsihisz csatlakozását. És meg is kapja, ha a Mazsihisz csak a magyar állampolgárok védelméről beszél, és egyetlen szót sem szól azokról, akik sokkal nagyobb veszélyben élnek, s akiknek az országból és Európából való kirekesztése Orbán legfőbb törekvése.

 

Ugyanazon a reggelen, amikor a Mazsihisz elnökének nyilatkozatát olvashattuk, megérkezett az elektromos postámmal az Avaaz felhívása az Iszlám Állam elleni összefogásról. A The Guardian meghatározása szerint „az Avaaz a világ legnagyobb és legerősebb online aktivista hálózata”. Negyven-egynéhány millió aktivistával működik a glóbusz majd minden országában. S azokkal a súlyos kérdéssel foglalkozik, amelyek sok országot és milliárdokat érintenek. Rabszolgasággal, gyerekek ­kizsákmányolásával, éhezéssel, nyomorral, nők elleni erőszakkal, fajok, esőerdők pusztulásával, globális felmelegedéssel, etnikai tisztogatásokkal, diktatórikus rezsimek rémtetteivel, emberi jogok eltiprásával, az internet cenzúrázásával. A most érkezett felhívásukban ezt olvassuk: „Az IS célja, hogy az emberiséget szétszakítsa. Hogy másfél milliárd muszlimot elválasszon mindenki mástól. A párizsi és bejrúti merényleteket végrehajtó extremisták nem is kívánhatnának jobb szövetségeseket azoknál – a Rupert Murdochoknál, a Donald Trumpoknál –, akik félelmet, gyanakvást és gyűlöletet keltenek társadalmainkban a muszlimok ellen. A muszlimok... 99 százalékát éppúgy megdöbbentik az IS merényletei, mint bárki mást. Ők képviselik a legnagyobb tömeget az IS áldozatai között, és a legnagyobb erőt, amelyre az IS legyőzésében számíthatunk.”

Orbán Viktornak a gondolatjelek között van a helye, Trumpék mellett. A Mazsihisznek viszont ott kellene lennie azok között, akik ennek a felhívásnak a szellemiségét képviselik. Mert a zsidók számára is ott van a legnagyobb biztonság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.