galéria megtekintése

Vándorlás?

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha háborúság van a török–szír határon, több a menekült a magyar–szerb határnál. Ilyen egyszerű. Nem szervezett népvándorlás ez a ragyogó magyar szociális rendszer elfoglalására. Törökország, miután 32 baloldali (főleg kurd) fiatalt felrobbantott az Iszlám Állam (IS) öngyilkos merénylője, hadat üzent a maga által is alkotott terrorszervezetnek.

Első lépcsőben letartóztattak néhány IS-hívőt és sokkal több kurd aktivistát. Megbombázták az IS és a kurd PKK gerillahadsereg állásait Észak-Irakban. A kurdokat, akikkel három éve elkezdtek egy rendezési folyamatot. Az államfő kijelentette: nincs kiegyezés, amíg nem fegyverzik le magukat a gerillák. Ők meg a török kormánytól várnak jogi kereteket a kiegyezéshez.

Eközben a NATO, amelynek büszke tagja Magyarország is, tegnap összeült török kérésre az IS-terror miatt. A negyedik cikkely alapján hívták össze a képviselőket, ilyen csak nagyon ritkán történik. A NATO biztosította szolidaritásáról Törökországot az IS elleni akcióban, ám több tagállam felszólította Ankarát: ne hagyjon fel a kurd kiegyezés keresésével.

 

Felhagynak, ezt Erdogan elnök üzente. Pártja ugyanis elveszítette abszolút többségét a legutóbbi választáson, nem alakíthatja át az alkotmányt, nem lesz belőle teljhatalmú elnök-szultán. Sőt, a kurdok baloldali pártja 13 százalékkal bejutott a parlamentbe is. Erdogan ellenük harcol inkább, mert mielőbb új választást és végre többséget remél. Addig is lőnek. A pusztítás tart, az IS elől menekülnek Ásotthalmán át.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.