galéria megtekintése

Van egy rémálmuk

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 08. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

A 2014-es képmutatás-világbajnokságot is Magyarország rendezi, és esélyes versenyzők sorát vonultatja fel. Csapatban például az Országos Roma Önkormányzatot, amely Balog Zoltán miniszter roma holokausztot érintő szánalmas monológja után érezte szükségét annak, hogy rámutasson: az ellenzék botránypolitizál, a tárcavezető pedig sokat tett a cigányok felzárkóztatásáért, amiért e közösség hálás neki. Mindezt akkor, amikor szerencsétlen cigányokat lakoltatnak ki Miskolcon a számozott utcákból.

Ebben az ügyben kevéssé aktívak Farkas Flóriánék. Az oktatásért és a kultúráért felelős Balog is többet foglalkozik az RTL Klub mikrofonjának átpozicionálásával, mint a nyomorultakkal, akiknek egyenként tépik le a körmeit, amelyekkel a társadalom peremébe kapaszkodnak.

E részvétlenségi meccsen jól teljesít az ellenzék is, amely elfelejt felvonulni a borsodi megyeszékhelyen, ám toppolitikusai sorszámot húznak a Szabadság téri emlékmű előtti, kamerákkal szépen követett tüntetésen. A performansz után pedig arra koncentrálnak, hogy csúcsformában érkezhessenek a képmutatás-vb-re, így Pásztor Albert miskolci polgármester-jelöltségét támogatják. Ő nyilván ideális választás, csupán a körúton felépített elefántcsonttoronyban metadon–sör páros hatása alatt filozofálgató értelmiségiek nyafognak, pedig Pásztor az egalitarizmus elkötelezettje.

 

Alighanem ennek jegyében közölte tudósítónkkal a kilakoltatások kapcsán: az akció a városvezetés telekspekulációjával állhat összefüggésben. Ezzel a mély empátiát üzenő egysorossal legalább világossá tette: bárki győz is Miskolcon, a baloldal veszít. Mert nincs olyan helyi sajátosság, amely a szolidaritás tagadásához vezet.

Lehet persze negligálni az eszme alapját, csak akkor nem kell baloldali maskarába bújni. A gondolat alapja ugyanis azonos Buenos Airesben és Karcagon, 1923-ban és 2311-ben. Miskolc viszont vallomás arról: a szervezett magyar baloldalnak nincs ötlete, fantáziája, tehetsége súlyos társadalmi problémák, így a mélyszegénységben élő cigányok és az alig jobb helyzetben küszködő többségi társadalom közötti fojtogató feszültség megoldására. Ezért azt találta ki, hogy kiszolgálja az aktuális igényt, és elképzelni sem tudja, hogy lehet hinni valamiben, és ha van képessége, bátorsága, közönséget teremthet igazságához. Pedig ezt hívják politizálásnak, nem a bejelentésről szóló közlemény bejelentéséről szóló vitának a párttanácsi jóváhagyását.

Elüthetjük az egészet azzal, hogy a cigányok lopnak, minden antirasszista felszólalás a bűnözők védelme, hovatovább könnyű drogozás, ám el lehet gondolkodni azon, hogy sokáig ez lesz az ország, amelyben élünk. Ezért tragédia, hogy pályává alakult, amelyen más nyelvet beszélő törzsek válogatottjai csapnak össze. És ezért kell kimondani, hogy egyre nehezebben megy az együttélés azzal a „negyedszázados” politikai elittel, amely magára hagyta a többségi társadalom és a kisebbség kiszolgáltatott tagjait, de nyerészkedik dermesztő kilátástalanságukon.

Igaz, így legalább megvédheti címét a képmutatás-vb-n.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.