galéria megtekintése

Válságértekezlet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 09. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Mi a kérdés?” Semjén Zsolt

Összegyűltek az állatok az erdőben, és vártak, egyre türelmetlenebbül. A Scotoplane (Scotoplanes globosa) el is kéredzkedett cigizni. Amikor eltűnt, többen kérdezték, mit keres ezen a válságértekezleten a Scotoplane? – Nemzetközi tanácsadó – súgta oda az erdei szalonka (Scolopax rusticola). A varjú ezek után is károgott még kicsit, de páran a józanabbak közül gyorsan lekussolták.

Ki vonná kétségbe, hogy a tengeri uborkák osztályába tartozó, furcsa külsejű állat képes lehet új aspektusok látásmódbeli szempontjainak fölvillantására? Ugyan ki merné őt részrehajlással, baloldalisággal-jobboldalisággal, népiességgel-urbánussággal vádolni? Hát lehet Tarsoly Csabával üzletelni az Atlanti-, a Csendes- vagy az Indiai-óceán fenéksíkságain? Hát lemerészkedne vajon Gyurcsány Ferenc minimum 1000 méter mélységbe, hogy ott orbánozásra bírja valahogy a Scotoplanét? Hát lehet fogni az ATV-t vagy a Klubrádiót, az Echo TV-t vagy a Lánchíd Rádiót odalenn? És ahhoz vajon ki venné magának a bátorságot, hogy azt állítsa, az üledékfaló Scotoplane a CBA-ból szerzi be a túléléshez okvetlenül szükséges, a mélytengeri iszapból kinyerhető organikus részecskéket? Ilyen érvekkel fegyverezték le az állatok a varjút, csakhamar tehát konszenzus alakult ki arról, hogy a Scotoplane a megfelelő állat a feladatra.

 

Mire a Scotoplane visszaért a cigizésből, befutottak az elcsatolt területek állatai is, elkezdődhetett az értekezlet. Őket azért volt fontos megvárni, mert alighanem összmagyar ügyről van szó. A hirtelen összehívott erdőközepi meeting elején a fekete harkály (Dryocopus martius) morzejelek segítségével összefoglalta a Mandinernek a magyar miniszterelnök-helyettessel készített interjúját. Hangos derültség, itt-ott visszafogott taps kísérte a summázatot, a jó dramaturg hírében álló harkály azonban most sem okozott csalódást, a végére hagyta a lényeget: a mennyország az állatok számára nincs nyitva. Se vasárnap, se máskor. Dermesztő csend állt be, ezt azonban kisvártatva megtörte a nyári lúd (Anser anser), aki vadászati ügyek miatt egyébként is ki van hegyezve a miniszterelnök-helyettesre.

– Mit csináljunk Semjén Zsolttal? – kérdezte a nyári lúd, amire őrületes lárma lett úrrá az erdőn, a legvadabb mondatokat most nem is idéznénk, még név nélkül sem, legyen elég annyi, hogy a magyar állatok fantáziája Sade márkiéval vetekszik; ennyi aberrált ötletet még nem hallott az erdő. A legszelídebb még a havasi mormota (Marmota marmota) volt, de ő jó fej: párzás előtt hosszasan ölelkezik társával. Szót kért illedelmesen, megvárta, amíg elcsendesül az erdő. – Átaludni mindent a francba! – javasolta. – Aztán kibekkeljük valahogy, amíg ezek eltakarodnak – húzta alá. Minden tekintet a Scotoplanéra szegeződött. Az egyikben vérszomj, a másikban a megbékélés szándéka tükröződött – a közös nevezőt mindenképpen abban tudnánk megragadni, hogy az állatok szemlátomást a Scotoplane kezébe helyezték a döntést. Az lesz, amit ő mond. A Scotoplane pedig bólintott. Ahogy csak egy tengeri uborka tud.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.