galéria megtekintése

Válogat a szigor

0 komment


Fekete Gy. Attila

Más esetekben a jó hírére oly kényes városháza már tiltakozott volna a jogszerűen intézkedő hatósági emberek elleni méltatlan támadás miatt. Most nem. Se tiltakozás, se bocsánatkérés, se belső vizsgálat. Pedig valamelyikre szükség volna.

Julika néni engedély nélküli virágárusítás közben lebukott a Kossuth téri metrónál. Bár a 82 éves asszony évek óta virágárusítással egészíti ki a nyugdíját, most először a törvény teljes szigorával lecsaptak rá a közterület-felügyeletesek.

Előbb figyelmeztették és elküldték, de mert tíz perc elteltével sem tágított, intézkedtek vele szemben. A helyzetet elsőként bemutató szerkesztőségünk kérdésére a felügyelet fontosnak tartotta megjegyezni: „Az intézkedés során mindenki normális hangnemben beszélt, panaszkodás, sírás nem hangzott el.” Szerintük tehát nem hibáztak, sőt, még nekünk kellene hálásaknak lennünk, hogy eltüntették a térről Julika nénit. Molnár Gergely, a felügyelőség igazgatója lapunknak írt levele szerint, „…ha egy idő után elszaporodnának az illegális árusok a Kossuth téren, mert a felügyelők nem lépnek fel velük szemben, akkor az lenne a probléma, és arról születne cikk”.

 

A törvény szerint „szabálysértés az az e törvény által büntetni rendelt tevékenység vagy mulasztás, amely veszélyes a társadalomra”. Julika néni tíz kis csokor nárcisza nyilván hatalmas fenyegetést jelentett a társadalomra, ezért foglalták le. Csak a nárciszokat. A szintén eladásra kínált diót és zöld ágacskákat nem. Pedig Julika néninek ezek árusítására sem volt engedélye.

Budapest aluljárói tele vannak Julika nénikkel, aztán helyben lakókkal (mi a csodának hoztak jogszabályt a közterületek életvitelszerű használatának tilalmáról?) és olyanokkal is, akik „a kertjükben termett banánt”, „saját készítésű” bőrkesztyűt és hasonlókat árulnak háborítatlanul. Ez  nem menti Julika nénit, némi visszafogottságra és alázatra kéne viszont intenie a közterületeseket.

Ők a történtek után bocsánatkéréssel tartoznak az idős asszonynak. Még akkor is, ha e lelketlen és jogilag aggályos eljárás végén mégis bűnösnek kiáltják majd ki. Bocsánatot kell kérni tőle azért a gyáva eljárásért, amellyel megalázták, és aminek semmi köze nem volt a közrendhez, a törvényességhez. Mert ha komolyan gondolták volna, hogy ha máshol nem is, de a Kossuth téren rendnek kell lennie, másnap is odamennek. Akkor, amikor a fél város által tudottan Julika néni ugyanott árulta virágjait, amikor biztosra vehették volna, hogy jogszerű intézkedésüket több kamera is rögzíti.

De így már nem akarózott megismételni az előző napi erődemonstrációt. Ahogy a város számos más pontján sem keménykednek a felügyelők az aluljárókat ellepő árusokkal. Legfeljebb csak a Julika nénikkel. Náluk garantáltan nincs fegyver, biztosan nem támadják meg a felügyelőket, és remegő kézzel bármilyen jegyzőkönyvet aláírnak, amit az egyenruhások elébük tesznek. Mert amúgy csak élni, megélni akarnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.