galéria megtekintése

Valami bűzlik

4 komment


Hargitai Miklós

A hegyről, a Cinege utcából nehéz észrevenni: az a homályos folt, valahol a szürke köd alatt, az lehet Pest – de kit érdekel, ha úgyis mindjárt elfoglaljuk a Várat? A Pasa parkban ugyanúgy nem érzik, mint a Béla király úton, és sem a Felcsút-külsői Mészáros-birtokot nem érinti, sem a turai mesekastélyt, amelyet egy önzetlen törvénymódosításnak köszönhetően nem közpénzből újíthat fel ismeretlen, de az Orbán-közeli újvállalkozói karból LED-lámpaként kiragyogó tulajdonosa.

A magyar elit nem vesz róla tudomást – kerestek már rajtunk annyit, hogy a szó szoros és átvitt értelmében is felülemelkedjenek, kívül helyezkedjenek rajta –, de ettől még a probléma létezik: Magyarország levegője, elsősorban a sűrűn lakott, közlekedéssel, illetve iparral élő területen, annyira mocskos, hogy egyedül Kínáéhoz mérhető, ahol az emberek a téli fél évben hónapokig nem látják az eget, és csak maszkban merészkednek ki az utcára.

Az is elég furcsa, hogy a globáltőke szekerét toló Forbesnak kell szólnia: minden évben egy kisvárosnyi magyart veszítünk el idő előtt a légszennyezés miatt. Az igazán ijesztő azonban az a közöny, amellyel a döntéshozók szemlélik az évente ismétlődő tömeghalált: Habony Árpád valószínűleg egyetlen görbe hétvégére többet költ annál a 30 millió forintnál, amennyit a következő költségvetés arra áldoz, hogy végre tisztább legyen nálunk a levegő. A nemzeti ügyek kormánya nemcsak az állami környezetvédelmet szüntette meg minisztériumostul, ombudsmanostul, zöldhatóságostul, hanem azt a cinikus, de működőképes gyakorlatot is, amelynek értelmében legalább az EU-tól kapott támogatások jelentős részét a környezeti állapot javítására fordítottuk.

 

A német, holland és skandináv adófizetők pénzéből utoljára (még jócskán az elmúltnyolcévben) a szennyvíztisztítást hoztuk formába; az azóta elért újabb eredmények kényelmesen elférnének egy nemzetiszín szalaggal átkötött lufiban. A hulladékgazdálkodásunk éppen szétverés alatt áll – a teljes összeomlása után hulladékégetőkkel frissítjük majd a levegőt –, a nulla kibocsátású megújuló energiaforrásokról lemondtunk (friss adatok szerint Európában mindenki előttünk jár már), és nálunk üzemel a kontinens egyik legelaggottabb dízelflottája, mindenhonnan kitiltott személyautókkal és a búcsúban lőtt zöldkártyával közlekedő tehergépjárművekkel. Mindezért a már említett évi tízezer halálon túl esztendőnként százezer új megbetegedéssel – asztmával, tüdőrákkal, szívbajjal – és megszámlálhatatlan kiesett munkaórával fizetünk: nem tudnánk annyit költeni a javításra, hogy ne érje meg.

Szerencsére a sportért felelős államtitkár már látja a játékoskijáró végét: szerinte minél több sport­aréna épül, annál egészségesebb lesz a nemzet, és a lelátók betonjába öntött minden állami forint háromforintnyi megtakarítást jelent a gyógyító ellátásban. Ez majdnem annyira igaz, mint amikor a hivatásos keresztény Harrach Péter kinyilatkoztatta, hogy a stadion is egészségügyi intézmény: az irány jó, már csak az átható hullaszaggal kellene kezdeni valamit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.