galéria megtekintése

Valahol Magyarországon

3 komment


Rab László

Csak jelzések jutnak el hozzánk a lakhatási válság mélységeiről, aztán egy-egy tiltakozó akció során a fotósok is megdermednek, amikor meglátják, hol képesek meghúzni magukat valaha szebb napokat látott emberek

Számítások szerint minden negyedik családot veszélyeztet a lakásvesztés. A kilakoltatások fő oka a közüzemi tartozás. Ha pedig valaki a halmozott adósság miatt menni kényszerül, nincs számára olcsó, közösségi bérlakás, ahol átvészelhetné a nehéz időszakot, jó esetben rokonokhoz, de inkább az utcára vagy tömegszállásra kerül. Ha innen is kikopik, hajléktalanként kezdik üldözni, mert „életvitelszerűen” nem lehet nagyvá­rosi kapualjakban lebzselni. A kormány a családtámogatási rendszerrel a középosztályt célozza, és nem titkolja, hogy a legszegényebbekre már nem marad ideje, pénze.

Nem számíthatnak könyörületre az átmeneti otthonokban sem. A józsefvárosi Magdolna negyedből kilakoltatott család 12 éves gyerekét a szállón kifosztották, írtunk ­róla, ­elvették a pénzét és a telefonját, amivel felhívhatta volna az anyját, ha bajba kerül. A lakásukat vesztett emberek számára fenntartott tömegszállások zsúfoltak és nem olcsók, Kőbányán heti 18-20 ezer forintot kell fizetni egy szobáért, a ­régi szövőgyár munkásszállója emberi életre alkalmatlan. „A párom már inkább a szőnyegen alszik – ­írta egy munkásszálló lakója –, ahol legalább nincsenek vérszívók, hogy aztán hajnali 4 órakor ébredjen, és induljon dolgozni.”

A hajléktalanság és a kilakoltatások ellen küzdő civilek – köztük A Város Mindenkié csoport – évek óta szociális bérlakásprogramot és emberibb hozzáállást követelnek. Válaszként a kormányzat hurrájelentések mögé bújva fényezi a magyarországi helyzetet, és csak reméli, hogy az önkormányzatok ­európai pénzekbe kapaszkodva képesek lesznek rehabilitálni a lerobbant városrészeiket. Csakhogy ez nagyjából azt jelenti, hogy a szegényeket kicserélik módosabb, a rezsi fizetésére képes lakókra.

 

A lakhatási válság sunyi. Általában átmeneti pénzzavarral kezdődik, a csekkek késedelmes befizetésével folytatódik, ami még kezelhető, amíg például a hirtelen jött munkanélküliség nem vágja végképp földhöz a megrendült családot. A tartozásokkal kapcsolatos újabb és újabb értesítésekben már kamatok is szerepelnek. Amikor pedig menni kell, a gyerek is könnyen elszakad az övéitől. Ez a legreménytelenebb helyzet. A ­vége az, hogy a tartozást felhalmozó családok nem férnek hozzá a szociális bérlakáspályázatokhoz sem. Mindezt szóvá tette az Európa Tanács szociális és jogi bizott­sága is, megállapítva, hogy a magyarországi helyzet 2011 óta alig változott, nem több a szociális bérlakás, ugyanúgy elhelyezés nélkül is utcára lehet tenni embereket, mint korábban, lakhatási stratégia változatlanul nem létezik, a népesség mintegy 7,5 százalékát kitevő romák jellemzően nyomortelepeken élnek.

Csak egy szabály érvényesül: ha időben fizetsz, megmenekülsz. És hallgathatod a tévében, a rádióban a remek családtámogatás propagandáját. Amíg van áramod.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.