galéria megtekintése

Üzenet az újnyilasnak

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 20. számában
jelent meg.

Király Zoltán
Népszabadság

Ella néni aprócska, törékeny idős hölgy volt. Maszek trafikos a kecskeméti Aranyhomok Szállodában, ahova én kétévi katonáskodás után, húszévesen liftesfiúnak szerződtem. A bő egyévi londínerkedésem alatt egészen összebarátkoztunk. (Még üzleteltünk is, hiszen ha néha egy egész karton igazi nyugati cigit kaptam valamelyik Bugacon vadászó, s a hotelben lakó olasz vagy osztrák vendégtől, hozzá vittem, árulná ki, aztán a bevételt megfeleztük.)

Ez a barátság hatalmazott fel arra, hogy egy idő után a két szép, ám kissé dülledt szemébe nézve megkérdezzem: Ella néni, nincs magának valami betegsége, ami ráment a szemére? Rövid ideig szótlan volt, majd fölhúzta a blúza ujját és a karján lévő tetoválásra mutatva annyit mondott: Auschwitz, de megúsztam.

Később szállodai portássá avanzsáltam, s a betanulási hónapomat a főportás mellett töltöttem. Ő egyszer azt mondta: „Nézd már, ma szinte csak zsidók fizetnek”. Mondtam, mit tudom én, hogy ki az, ki nem, mire ő, hogy ha úgy van, akkor majd jelez. Megtette, nem is egyszer. Ám így sem lettem okosabb, valószínűleg azért, mert sohasem érdekelt, hogy ki „mifajta”.

 

Ez az oka nyilván annak is, hogy vagy másfél évtizeddel később, már parlamenti képviselőként, igencsak elképedtem, amikor egy jó haver szegedi újságíró kollégám barátságosan rám kérdezett, amikor összefutottunk a Nyugati pályaudvaron: „Na és hogy van a zsidó szeretőd?” Persze hogy elképedtem, nem is értettem: szerelmes voltam, s az a lány a barátnőm volt. Soha nem mondtam neki vissza, s nem is érdekelt azóta sem, hogy az vagy nem az.

Nemrégiben egy este a Szent Gellért téren felszálltam a 19-es villamosra. Mellettem lendületesebben egy lány és egy fiú is, a srác véletlenül meglökött egy kicsit, majd szó nélkül lehuppantak két szemközti ülésre. Én a lány mögötti helyre ültem, de előtte ránéztem a srácra. A metakommunikációs üzenet ennyi volt: azért mondhattad volna, hogy bocs. Ehelyett minden átmenet nélkül nekem esett: Mi van, te rohadt zsidó? A palesztin gyerekeket persze bátrak vagytok gyilkolni, te hülye zsidó.

Kissé idegesen azt mondtam: nem vagyok zsidó, hanem kiskun és magyar. A gyerek azonban folytatta: Menj haza Izraelbe, te büdös zsidó! Már ültömből hátrafordulva próbáltam „lerázni” egy ismétléssel: Kiskun vagyok. Világos? Attól kezdve csak előrenéztem, és semmire sem reagáltam. Ő persze tovább folytatta, már a lánynak, hogy miféle kiskunt beszél összevissza ez a zsidó. Zsidó, zsidó –szinte már csak ezt hallottam.

Ami ennél is elgondolkodtatóbb, az a Batthyány tér előtti megállónál történt, amikor már egy másik ifjonc is „odatalált” a gyerek mellé, s éppen mögém állt. Együtt zsidóztak még egy kicsit,majd így „erősítették” egymást: „Te, ezt a zsidót itt most akár agyon is verhetnénk. Hát nem?” „Persze. Vagy akár el is vághatnánk késsel a torkát!” – jött az éppen aktuális dzsihadista terrorerősítés. Ám nem tudtak kirángatni a nyugalmamból.

Leszálláskor az első zsidózó még megpróbált vesén rúgni, de úgy hiszem, szándékosan visszafogta magát, éppen csak megérintette a farmeromat a térdével. Nem néztem hátra. Ennek az élménynek a hatása alatt a holokauszt 70. évfordulóján, a mai, újból erősödő antiszemitizmus közepette üzenek és kérdezek.

Üzenem az ismeretlen kis újnyilasnak, hogy menjen el az Arany János u. 27. számú ház bejáratához, nézzen le a járda közepére, gondoljon a kishúgára, aki biztosan volt nyolcéves. Olvassa el az ott lévő rézlapocskára írtakat: „Itt lakott SCHWARZ KATI sz.: 1936, zárdában megölték a nyilasok – 1944. okt./nov.”.

Kérdezem Vona pártelnök urat: ilyenek lennének pártja (magyar) gárdistái?! Kérdezem Pintér miniszter urat: tudja-e, hogy ilyenek (is) a „közállapotok” a városban? S kérdezem Orbán miniszterelnök urat: miközben a Horthy-kort igyekszik visszahozni, sejti-e, hogy ezzel a nyilasokat is visszahozhatja, és tudja-e, hogy az újnyilas ifjak már a spájzban vannak?!

A szerző volt országgyűlési képviselő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.