galéria megtekintése

Útszéli társadalom

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 08. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Orbán Viktor folytat először konzekvens szegénypolitikát. Bogár László fogalmazta meg a Heti Válaszban ennek lényegét: „a társadalomnak legalább harmada végképp elveszett, már nem lehet visszahozni a nyomorúságból. (...) leírhatjuk őket. (...) Orbán Viktor látja ezt a csapdát, csak nem beszélhet őszintén a valóságról. (...) a még eséllyel rendelkezők megmaradása érdekében kegyetlen jövő vár rájuk. (...) Ezeket az embereket igenis ott kell hagyni az út szélén”. Orbán tehát nem mondja, mert nem mondhatja, de teszi.

2009-ben ezer forintból 31 jutott a legalsó tizednek, 2012-ben 25. A legalsó és a legfelső tized közötti jövedelemkülönbség villámgyorsan hétszeresről kilencszeresre nőtt, a jövedelem a legszegényebbek körében még számszerűen is csökkent, a leggazdagabbakéban reálértéken is nőtt, a legfelső tized jövedelme másfélszer annyival lett nagyobb, mint amennyi a legalsó tizednek jut összesen!

Oda a létminimum harmada ha jut. Ez a tized egymillió ember, köztük több százezer gyerek, és ez még csak a harmada a társadalom ama harmadának, melyet Orbán fent idézett szószólója szerint hagyni kell a nyomorban megrohadni. A költségvetés tervezetéből, Orbán szavaiból tudjuk, hogy következetesen megy tovább az eddigi irányba. Ameddig csak lehet. Egykoron az egalitárius liberalizmusnak volt Magyarországon bázisa, szakmailag kiérlelt szociálpolitikai programja és a demokratikus ellenzékben, a SzegényeketTámogatóAlapban, a Kemény-iskola kutatásaiban gyökerező hitele, és Solt Ottilia személyében karizmatikus képviselője.

 

Erre épülhetett volna egy másféle szegénypolitika. Melynek lényege: mindent meg kell tenni azért, hogy senki ne éljen emberhez méltatlan nyomorban, kiszolgáltatottságban, esély és távlat nélkül, a társadalomból kizuhanva. Ennek a célnak rászorultságalapú, a jövedelmi különbségeket csökkentő újraelosztás, antidiszkriminációs, integráló, nyitott oktatási és képzési rendszer, foglalkoztatási támogatás felel meg, kiszámítható, normatív juttatásokkal, hatékony jogvédelemmel.

És akkor ennek évtizedes távlatokban, a következő generációkban megvannak a (sohasem kielégítő, mindig csak részleges) eredményei. Miután az adósságteherrel induló, válságoktól sújtott, kezdő piacgazdaságban az újraelosztás mértékét semmiképp sem lehet növelni (sőt), e szociálpolitika árát más lehetőség híján „az embereknek” kellett volna megfizetniük csökkenő előnyök és juttatások formájában.

Nem volt jelentős politikai erő, amelynek lett volna bátorsága ezzel „az emberek” elé állni. Ha lett volna, „az emberek” fordítottak volna neki hátat. Ezért őszintétlen, ingadozó, sodródó, tehát szükségszerűen kudarcos szegénypolitika folyt évtizedeken át, ami mindenkit frusztrált. Orbán Viktor levonta a következtetést. „Az embereknek” csak az embertelen szegénypolitika jó. És neki is. Hisz ő is „ember”.

A társadalom alatti állapotot nem felszámolni, hanem konzerválni és elszigetelni kell, a kitörési törekvéseket pedig leszerelni. A társadalom alatti világ lakóit ember alatti lényeknek kell tekinteni, a létüket az „emberek”, helyi potentátok, potenciális rabszolgatartók kegyéhez kell kötni, így kell őket kiszolgáltatottságban, ellenőrzés alatt, a számukra lefokozott intézményrendszerben tartani. Engedelmeskedjenek, szolgáljanak, fogják be a pofájukat, ha nem akarnak éhen dögleni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.