galéria megtekintése

Utolsó ország előre fut

5 komment


Hargitai Miklós

Ausztria és Finnország megosztott 77., Norvégia 74., Svédország 29., Dánia 28. lett azon a hivatalos olim­piai éremtáblázaton, amelyen Magyarország a 12. helyen végzett. A nevezettek együttvéve sem szereztek annyi aranyat, mint a magyar olimpikonok (az osztrákok, a finnek, a norvégok egyszer sem hallhatták himnuszukat), mégsem hihető, hogy a pályán megélt egyéni kudarcokon túl nemzeti balsorssal szívükben, országuk vert seregeként utaztak volna haza Rióból. És nehéz is lenne olyan releváns rangsort találni, amely szerint kollektíven legyőztük volna azt az Ausztriát, amelyik az Európai Unió legtehetősebb tagállama, azt a Finnországot, amely az elmúlt negyedszázad legnagyobb ugrását produkálta a kontinensen, vagy azt a Dániát, amelyik évtizedek óta vezeti az országboldogság-listákat.

Mifelénk a politika mestere annak, hogy nehezen számon kérhető teljesítmények alapján osztályozza a saját produkcióját. Pedig mondjuk a születéskor várható élettartam, az ezer főre jutó diplomások száma, vagy akár az elvontnak tűnő (bár sok konkrét mérőszámból összeálló) versenyképesség alakulása is sokkal többet árul el az állam irányítóinak 4 (8, 12 stb.) év alatt elvégzett munkájáról, mint például az, hogy az éveken át az USA-ban élő és készülő, a magyar sportvezetéssel leginkább levelezési kapcsolatban álló fenomén hány érmet úszott össze Brazíliában. Ez a megállapítás természetesen semmit nem von le Hosszú Katinka valóban kivételes és világszínvonalú szereplésének értékéből – de nem is tesz hozzá semmit azoknak a mérlegéhez, akik most érdemtelenül sütkéreznének a dicsfényben.

Bármit gondol is a miniszterelnök, a magyar férfiakkal nem az a baj, hogy ezúttal alig jutottak fel a dobogóra, hanem az, hogy fájóan nagy számban halnak meg, mielőtt nyugdíjba mehetnének. Talán furán hangzik, de Magyarország egy szemernyit sem volt rosszabb hely 2008-ban – amikor, ha a medálokat nézzük, csúfosan leszerepeltünk a pekingi olimpián –, sőt, a mérhető kritériumok alapján valószínűleg egy kicsivel jobb hely volt, akár a fizetések vásárlóerejére, akár mondjuk az idehaza alkalmazásban állók számára gondolunk. És nem lesz jobb semmivel, ha mondjuk 2020-ra megduplázzuk az ér­meink számát, de egyébként minden marad a régiben.

 

Alighanem a legtöbb értelmes magyar ember tudna mondani tíz olyan toplistát – a legjobb európai egyetemektől a legtöbb bejegyzett startupig, a legtisztább levegőjű városoktól a legkevesebb orvosi műhibáig –, ahol sokkal érdemesebb lenne előrébb kerülni, mint az éremrangsorban. És valószínűleg hiába lett Románia csupán a negyvenhetedik, a magyarok többsége örömmel elcserélné a helyezésünket az övékkel, ha ellentételezésül megkapnánk az ottani korrupciós ügyészséget, és nem kellene tovább abban a tudatban élnünk, hogy hiába nálunk a sok besározódott kártevő, 2020-ban Tokióból is az ő Vuitton-táskájukat és teflonmosolyukat fogja közvetíteni a tévé, akkor is, ha nyilvánvaló, hogy a tettenérésükről és letartóztatásukról szóló műsor minden olimpiai nézettségi csúcsot megdöntene.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.