galéria megtekintése

Undor és megvetés

9 komment


Kácsor Zsolt

Laci bácsi hetvenhat éves nyugdíjas kémiatanár, elegáns, ősz úr, aki estéit azzal tölti, hogy bánatában rettenetesen berúg. Bánata magán- és közéleti forrásokból egyaránt táplálkozik, először is felnőttkorukra megutálta a saját gyerekeit, de ezt a sokéves témát már unja. Gyerekeit nem most utálta meg, hanem évekkel ezelőtt, amikor rájött, hogy anyagiasak, mint a többi. Most inkább az dühíti, hogy a hivatalok nem veszik komolyan őt, pedig számos találmányt eszelt ki a közjó érdekében. Újabban kezdi belátni, hogy a közjóból ebben az országban nem lesz semmi. Titokzatos hatalmak nem akarják.

Találmányai a közlekedéstudomány témakörében születtek, mert Laci bácsi elmélete szerint a közlekedés az a földi szféra, amelynek révén az ember a fajtársaival a legtöbb alkalommal kerül fizikai ­interakcióba.

Egyik találmánya megszüntetné a városi gyorshajtást. Elképzelése szerint minden autóba kötelező volna rádióvevőt szerelni, amely az utak mentén elhelyezett rádióadókból kapná a lassításra utasítást adó jelet. Amint egy autó a sebességkorlátozást szabályozó adó körzetébe ér, a beszerelt rádióvevő továbbítja a tiltó jelet a motornak, amely automatikusan visszavenné a gázt. Az önkormányzat azt válaszolta, hogy ez nem rájuk tartozik.

 

Ezután Laci bácsi visszaírt, hogy az ötlet magvát a Forma–1-ből vette, ott bevált, és úgy írta alá a levelet, mint „a vegytan nyug. középisk. tanára". Jó egészséget kívántak neki, ez volt minden. Anyátoknak kívánjatok jó egészséget, morogta Laci bácsi, és biztos, ami biztos, ügyészségi feljelentést tett hivatali mulasztás miatt. Egy másik találmányát az a vágy szülte, hogy az utasok keze télen ne fagyjon le a jéghideg kapaszkodócsövektől az autóbuszokon. Laci bácsi szerint a motor forró hűtővizét az utastérben lévő csövekben kellene áramoltatni, így – mint fogalmazott – „az utasoknak nem fázna a kezük, amikor kapaszkodnak, ezt a közjó érdekében feltalálta a vegytan nyug. középisk. tanára".

De a közlekedési vállalat gúnyos hallgatásba burkolózott. Laci bácsi ebből megsejtette, hogy megvárják, míg meghal, aztán ellopják a találmányát. Kurva anyátokat, szitkozódott Laci bácsi este részegen, és feljelentést kopogott egy régi írógépen. Harmadik közlekedési tárgyú találmánya azt célozza, hogy szeles időben ne lengjenek a közlekedési lámpák. Őt ugyanis zavarja, ha a szélben lengenek. Ötlete pofonegyszerű: perforált műanyagból kell készíteni a lámpatestet, így átfúj rajta a szél. És akkor nem leng. Írt a miniszternek, válasz nem jött, anyádat, ordította az elegáns, ősz úr, akkor eladom a tippet az araboknak, téged meg feljelentelek.

Sok-sok bánata van, ez az oka annak, hogy nagy mennyiségben fogyaszt hidroxilcsoportokat tartalmazó, szerves vegyületeket, amiket a vegytani műveltséggel nem rendelkező lakosság leegyszerűsítő módon alkoholoknak nevez. Megiszik két deci vodkát három üveg sörrel, és kidől. Ilyenkor áttipeg hozzá a kisszobából hetvenöt éves felesége, Sárika néni, legyőzi az undort és megvetést, majd lehúzza férjéről a gatyát, kiveszi protézisét, s rádob egy takarót. Visszabotorkál a kisszobába, lefekszik, és nyitott szemmel számolgatja, hogy mennyi van még neki hátra, vajon mikor döglik meg végre a vegytan nyug. középisk. tanára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.