galéria megtekintése

Ukrán frontok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Tavaly januárban a két hónapja tartó kijevi kormányellenes tiltakozóakció, a Majdan parancsnoka, a később az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárává előlépett, ma pedig a parlament alelnöki posztján ülő Andrij Parubij meglepő választ adott arra a kérdésemre, hogy miként fogják kezelni a szélsőséges nacionalistákat, például a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű szervezetet.

Az abban az időben a Batykivscsina (Haza) párt törvényhozási frakciójában ülő politikus valami olyasmit mondott, hogy a PSZ-szel nincs semmi gond, akcióit összehangolja a Majdan védelmi erőivel. Pedig a futballszurkolók vagy inkább -huligánok laza csoportjaiból és más radikális szervezetekből összeállt és később párttá alakult tömörülésről már akkor tudni lehetett, hogy a nacionalizmus szélsőséges, nácizmusba hajló ideológiáját követi, és nemcsak az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolatokat utasítja el, hanem az európai integrációt is.

A PSZ a váratlanul visszamondott ukrán EU-társulás védelmében indított kijevi megmozdulásokban olyan lehetőséget látott, amely az ukrán nemzetállam, a „mindent átfogó nemzeti néphatalom rendszerének” létrehozásához vezethet. A közös cél, Viktor Janukovics elnök megbuktatása egy oldalra állította őket a szalonképes politikai erőkkel, amelyek – morálisan védhetetlen módon – elfogadták a „szolgálataikat”, és ezzel olyan szellemet engedtek ki a palackból, amelyet egyhamar nem lehet visszatuszkolni oda.

A PSZ a hatalomváltás után, „újabb forradalommal” fenyegetőzve gyakorlatilag túszul ejtette az új ukrán kormányzatot is. Arra hivatkozva, hogy ők vitték győzelemre az általuk forradalomnak tartott Majdant, majd ők adták a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított hadműveletek önkénteseinek magvát is, önkényes és önbíráskodó fegyveres alakulattá vált. Ezt mutatja a hét végén, Munkácson, alighanem a helyi hatalmi és gazdasági érdekviszonyok átrendezésére irányuló portyájuk is.

 

Az erről készült döbbenetes videofelvételeken látszik, milyen hidegvérrel akciózott a maroknyi, állig felfegyverzett, alighanem a kelet-ukrajnai fronton edződött PSZ-harcos. Megdöbbentő volt, hogy a hatalom milyen határozatlanul (vagy talán félelemmel) kezeli az ügyüket. Az ügyészség egyebek között terrorcselekmény ügyében indított ugyan vizsgálatot, de úgy tűnik, egészen másként bánnak velük, mint az ugyancsak terroristákként kezelt, ezért tárgyalófélként elutasított kelet-ukrajnai szakadárokkal: a Munkács környéki erdőkbe visszavonult fegyveresekkel alkudozás kezdődött.

A hét végi kárpátaljai események az egyik legrémisztőbb forgatókönyv megvalósulásának veszélyét vetítik előre: ha folytatódik a szélsőséges nacionalisták erőszakos térnyerése, a keleti mellett Ukrajna nyugati végén is tűzfészek alakulhat ki, ami már a magyarokat is veszélyeztetheti. Pedig a választók ezt biztosan nem akarják, és a tavalyi parlamenti választásokon ezt értésre is adták: a Jobboldali Szektor a szavazatok 1,8 százalékát kapta, nem jutott be a törvényhozásba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.