galéria megtekintése

Ukrán csapda

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 07. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Ha Vlagyimir Putyin azt akarná, hogy béke legyen Kelet-Ukrajnában, már tudnánk róla. Angela Merkel és Francois Hollande jó szándékú, ám meglehetősen kétségbeesettnek tűnő vállalkozása csak akkor járhat sikerrel, ha az orosz elnök váratlanul meggondolja magát, és átértékeli eddigi pozícióját. Most még vannak barátai Európában – egyelőre nem Orbánra vagy Vonára gondolunk –, még van mozgástere, még van politikai megoldás.

Ha Washingtonban a héják kerekednek felül, és a kijevi kérésnek engedve elkezdik fegyverrel, hírszerzéssel, elektronikus felderítéssel, logisztikával aktívan támogatni az ukrán hadsereget, Európának nem nagyon lesz más választása, mint felsorakozni a biztonságát egyedül garantálni képes Egyesült Államok mellé. Onnan pedig már nagyon nehéz lesz visszafordulni.

Oroszország egyharmaddal megemelte katonai költségvetését, a nemzeti össztermék arányában már többet költ védelemre (támadásra?), mint az USA. Óriási anyagi áldozat ez egy olyan pillanatban, amikor gazdasági kilátásai rosszak. Szakértők szerint másfél év alatt kimeríti tartalékait, utána pedig elkerülhetetlen az összeomlás. A lakosság túlnyomó többsége még támogatja Putyin elnököt, de egyre többen kérdőjelezik meg, ilyen áron minek nekik a Krím félsziget, és már csak a lakosság kisebbsége akarja valamilyen formában Oroszországhoz csatolni a Donyec-medencét.

 

Az a legnagyobb baj, hogy már így is túl messzire mentek. Ötezer halott fölött már nem egyszerű visszafordulni. Az orosz birodalom hívei érzelmileg és befektetésben is túlságosan elkötelezték magukat. A külvilág többé-kevésbé beleegyezett a Krím félsziget viszonylag békés lenyúlásába, ám semmiképpen sem fogadhatja el, hogy a Kreml a XXI. században is XVIII. századi hódító háborúkat vívjon. Miközben mindez Moszkvából nézve egészen másként fest: Oroszország a puszta létéért küzd, miközben egyre szorosabbra fonódik körülötte a NATO acélgyűrűje.

A történelem arra tanít, hogy két, egymással teljesen ellentétes igazság is lehet egyszerre érvényes – de nem ugyanabban a közegben.

A Nyugatnak óriási anyagi tartalékai vannak, az oroszok pedig mindig bőkezűen szórták az emberéletet. Ez elhúzódó konfliktust vetít előre. No de hová álljanak az ukránok? Több mint negyed magyarországnyi területtel már fizettek az oroszok lelki nyugalmáért, most még ennél is nagyobb országrészről kellene lemondaniuk - gyakorlatilag végleg. Ha azonban így érne véget a kelet-ukrajnai háború, az szinte bizonyosan a Nyugat karjaiba taszítaná a maradék Ukrajnát, ami megint csak elfogadhatatlan Oroszországnak. Erre azonban korábban kellett volna gondolni, amikor még volt lehetőség hidegen mérlegelni a kilátásokat.

Tíz nap van még Putyin budapesti látogatásáig. Ha most nemet mond Merkelnek és Hollande-nak, azzal Magyarországnak is hátat fordít. De neki már mindegy, hogy eggyel több vagy kevesebb ország kerül miatta kutyaszorítóba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.