galéria megtekintése

Újra szoci

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 04. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Húszmilliárd forintot, kecskeméti gyárának tavalyi nyereségét kifizeti osztalékként – azaz hazaviszi Németországba – a Mercedes. Csóválhatnánk a fejünket amiatt, hogy kiviszik a pénzt, ám ehelyett leszögezzük: amíg ez egyáltalán eszébe juthat többeknek, addig a fejekben még ott a szocializmus.

Húszmilliárd forint persze rengeteg. Ám alig egytizede annak, amennyit költöttek a németek a gyár felépítésére, s éppenséggel örvendetes is lehet, ha egy nálunk működő vállalat, magyar dolgozókkal ilyen szép summát termel. Pont ez a szép nyereség az, ami befektetésekre ösztönzi a külföldi vállalatokat, és ezekre mindaddig szükségünk lesz – meg azután is –, ameddig magyar cégek nem lesznek abban a helyzetben, hogy hasonló nagyságú befektetések révén húzzák az ország szekerét.

Örülhetünk annak, ha úgy fogalmazhatunk, hogy a fejekben MÉG itt a szocializmus. De félő, hogy nagyobb a baj, hogy megfogant a populista kormányoldali retorika, amely pénzkitalicskázó távközlési cégekről és energiaszolgáltatókról szólt, amelyeket utálni kell, s a szocializmus a fejekben ÚJRA él.

 

E retorika indokolta az energiaszektorban, hogy a Mercedes osztalékának többszörösét költsék el a szolgáltatók kivásárlására, arra, hogy visszatérjünk ahhoz a szisztémához, amelyben állami szolgáltatótól vehetjük az olcsó áramot és gázt. Ideje azonban eldönteni, hogy a befektetőktől irigyeljük a profitját, vagy belátjuk, nekünk is jó, ha ő is keres. Aki az irigyek mellé áll, a befektetések ellen dolgozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.