galéria megtekintése

Újpesttől Veszprémig

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 25. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Semmitől a mindenig. Hozzávetőleg ebben a szűknek nem mondható tartományban értelmezik majd az újpesti időközi választás eredményének politikai következményeit. Pedig az egykor KGB-s kiképzésen átesett 70 éves MSZP-s Horváth Imre elsöprő sikere biztosan többet érdemel egyszavas gyorsértékelésnél. Főként akkor, ha megemlítjük: a szocialisták 2000 után először győztek időközi parlamenti voksoláson.

Ezt a hosszú időszakot zárta le a vasárnapi siker, amelyet a Fidesz igyekezett bagatellizálni: minden a várakozásoknak megfelelően történt. E közlés valóságtartalma a nullához konvergál, mert nemhogy az efféle megméretéseken rég veretlen kormánypárt, hanem az ezúttal a DK, az Együtt és a PM támogatása nélkül rajtvonalra álló piros csapat sem számított arra, ami történt. Aligha gondolta bárki, hogy a Kiss Péter halála miatt kiírt választási versenyt nagyobb fölénnyel nyeri Horváth, mint elődje a tavaszit. Miként azzal sem szoktak kalkulálni, hogy a narancssárga „üzemnek” több szavazója marad otthon, mint a riválisnak.

Ám ebből nem következik még, hogy minden a visszájára fordult. Meglehet, csak a Budapest- és/vagy a Kiss Péter- és/vagy a baloskörzet-faktor miatt bukott nagyot a Fidesz. Az viszont biztos: akármi okozta is az eredményt, az alapvetően változtatta meg a következő hónapok politikai napirendjét. Azzal, hogy a baloldal megtartotta az újpesti mandátumot, lehetővé tette, hogy legközelebb, Veszprémben lebontsák a kétharmadot, hiszen ez már csak egyetlen mandátumon múlik.

 

Február 22-én rendezik az Európai Bizottságba átülő Navracsics Tibor képviselői helyéért kiírt időközi választást, amely kétharmadellenes népszavazássá lényegülhet. Az előszeretettel lenézett „ikszelők” racionális választói magatartásukkal tűntek ki az utóbbi időben. Amikor Ózdon el akarták zavarni a fideszes polgármestert, a sikerre esélyes jobbikos jelölt mellé álltak. Újpesten újra az MSZP-t támogatták, miközben az önkormányzati választáson simán megvédte címét a helyben egyébként kedvelt narancssárga elöljáró.

Ha az ellenzék, illetve a Budapesten több tízezres tüntetésekben megmutatkozó protesthangulat Veszprémben legyőzi a kétharmadot, akkor – aktuális tudásunk szerint – a választási rendszer nem változik 2018-ig. Ez pedig azt jelenti: a találmány, amely óriási győzelemhez segítette a Fideszt, hatalmas bukást is okozhat. Azt ugyanis még Habony Árpádba ojtott Ezo TV-műsorvezető sem jósolja meg, mikor és miért változik meg alapvetően a közhangulat. Mikor válik elviselhetetlenné a feszültség az állami média sci-fi tudósításai és a valóság közt, mikor válik tűrhetetlenné egy komplett futsalcsapat diplomáciai előmenetele, s mikor válik prioritássá Orbán Viktor építményének összerombolása.

Voltunk páran, akik úgy gondoltuk, az ellenzék hitelességi deficitjét, kormányzóképességének jelenlegi hiányát nem homályosíthatja el az antiorbánizmus.

Veszprém üzenete akár az is lehet: tévedtünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.