galéria megtekintése

Új Pozsgay születik

20 komment


Megyesi Gusztáv

Mélyen együtt érzünk Balog miniszterrel. Az emberi erőforrásokért felelős tárcavezető legutóbb Frankfurtban járt, s kiöntötte lelkét a német liberális elitklub hallgatóságának, melynek soraiban magyar értelmiségiek is ültek.

A miniszter mély átéléssel magyarázta, hogy szörnyű és buta dolognak tartja a menekülteknek felhúzott kerítést, már a tavalyi kormányplakátok se tetszettek neki a „Nem veheted el a magyarok munkáját!" felirattal, különösen a tegező mód bántotta. De főleg, hogy a kormány nem tesz különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat között, hogy hús-vér emberek ellen kelt gyűlöletet a közvéleményben, s bizony úgy volt vele múlt nyáron, hogy sem lelkészként, sem miniszterként nem tud tovább részt venni ebben.

Igen nagy taps fogadta Balog miniszter vallomását, mi magunk is törölgettük a szemünk sarkát ily merész szavak hallatán, főleg mikor elmondta, hogy egyszer ő maga is osztott ételt menekülteknek. Nehéz sors a miniszteré. Már csak lelkészi lelkiismeretétől is hajtva le akart ő mondani a posztjáról, de hát nem olyan időket élünk. Nyilván őt is sós kútba tették, majd kerék alá, kemencébe, hajnalban bőrkabátos emberek jöttek érte, rossz­ arcú verőlegények sétálták körbe a vallatóhelyiségben, mígnem megtört, és nem mondott le. Mint ahogyan mi magunk is megtörnénk, a családunkra gondolnánk, sok éhes szájra, vagy mint a nyolcvanas évek párttitkárai, mi is azzal állnánk elő, hogy lemondanánk szívesen, de csak rosszabb jönne utánunk; hát ezt akarjátok? Hurcolta tovább Balog miniszter is a szörnyű keresztjét, a miniszterséget, de csak látszólag egyetértve a kormányával.

 

Illetve ez így nem igaz. Mikor az egyik lap rákérdezett a tárcánál, hogy nem feszül-e némi ellentmondás a miniszter itthoni ténykedése és frankfurti szereplése között, válaszképp egy tavalyi tudósítást mutattak fel, miszerint a miniszter már múlt nyáron is kritizálta a menekült­ellenes plakátokat, mégpedig a londoni University College előadásán, s ott is vastaps kísérte bátor kiállását, nála tehát ez elkötelezettség.

Amivel nem arra akarunk célozgatni, hogy Balog miniszter mindig csak nyugati országban, nyugati értelmiségiek előtt bátor és kritikus, itthon pedig talpnyaló és cinikus volna, mert meggyőződésünk, hogy ha példának okáért a tarnazsadányi iskola szarral elöntött udvarán kellene sajtótájékoztatón bírálnia a kormányt a becsődölt oktatási és egészségügyi politikájáért, ő ott is megtenné. Annak idején Navracsics miniszterelnök-helyettes is mennyire őszinte és intellektuális volt ­értelmiségiek között, az ellenzék szinte egyetlen reménysége, akivel szót lehet érteni, s közben senkinek se jutott eszébe, hogy de hiszen ez az egész tákolmány, amit NER-nek neveznek, az ő keze munkája is.

Hanem Balog miniszterről ítélkezzenek majd az égiek, mi gondolkodjunk inkább távlatokban. Bármi történik is a jövőben, bárhogyan fordul is a kocka a mai kormány rovására, Balog miniszter kőkemény szavai örökre fennmaradnak. Hogy szörnyű és buta dolog a kerítés, hogy kormánya embertelen menekültpolitikát folytat, hogy ez az egész, s hogy egyáltalán. Túl a kettős beszéden, alakoskodáson, sunyiságon, észre kell vennünk, hogy itt, az orrunk előtt formálódik egy új Pozsgay Imre, aki már annak idején fölemelte szavát a fennálló kurzus ellen, s aki oly időkben merte előkészíteni egy szebb és boldogabb világ eljövetelét, amikor mindenki csak szemlesütve kussolt, behódolva a diktatúrának.

Addig is azonban a rendszer marad, azzal Balog miniszternek sincs egyelőre baja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.