galéria megtekintése

Új plakátok

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Akinek kétségei lettek volna afelől, hogy a „Ha Magyarországra jössz…” kezdetű kormányzati plakátoknak más céljuk is lehetett,mint az idegenellenes hangulatkeltés és a kiválasztottak újabb megbízásokhoz juttatása közpénzen, megnyugodhat. Nem tévedett. Azok sem tévedtek, akik úgy vélték, mindez a belpolitikáról szól. A támogatottságában meggyengült, ezért néhány időközit elbukott Fidesz erősnek, cselekvőképesnek, az ország érdekeinek megvédésére képes erőnek akarta mutatni magát, bármi áron.

Arra a kormány is hamar rájött, hogy a migrációs útvonalaktól távol kihelyezett magyar nyelvű plakátokkal aligha lehet a céljuktól eltéríteni az illegális bevándorlókat. Először is, mert nem tudnak magyarul. Másodszor, mert a plakátok Magyarországon vannak, ahhoz tehát, hogy elolvashassák, előbb be kell jönniük az országba. Amivel persze a legtöbbjük egyből megsérti országunk törvényeit, ahelyett, hogy a kormányzati intelemnek megfelelően tiszteletben tartotta volna azokat.

Kizárt, hogy volt olyan migráns, aki a százmilliókért kiplakátolt üzenetek hatására térden állva ismerte el bűnét. Embercsempészről sem tudni, aki ezek hatására hagyta abba az ipart, pedig Orbán Viktor szerint a plakátok nekik szóltak.

 

De mindez már nem is számít. A kormány maga is beismerte, hogy nem gondolta komolyan a plakátintelmeket. Legalábbis azt bizonyosan nem, hogy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”. Felhatalmazást kért ugyanis a kabinet a parlamenttől, hogy a migránsokat is bevonhassa a közfoglalkoztatásba. Nyilván sok a munka, kevés a közfoglalkoztatott.

Olyan alaposan átgondolt és előkészített törvényjavaslatról van szó, hogy a szóban forgó részhez senki nem fűzött indoklást. Nyilván magától értetődő, hogy miért kell lehetőséget adni a közfoglalkoztatásban való részvételre azoknak, akiket be sem akartunk engedni az országba, sőt épp most építünk kerítést a távoltartásukra. Persze legyünk megértők, ugyan mivel indokolhatta volna ezt a javaslatot a Belügyminisztérium? Kézenfekvő lett volna, hogy „nehogy már a magyarok tartsák el a biztonságos Szerbiából ide menekülteket, dolgozzanak meg a betevőjükért”. De ha ezzel érvelnek, szembemennek a plakátpropagandával, a „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját” feliratú plakátokkal.

Persze átírhatták volna visszamenőlegesen, ahogy a törvényeket is szokták, e plakát szövegét, így: „Ti (migránsok) nem vehetitek el a magyarok munkáját, de mi (kormány) minden további nélkül. És ha úgy tartja kedvünk, nektek adhatjuk. Mert, ha a mi (Fidesz–KDNP) politikai-gazdasági érdekeink azt kívánják, megtehetjük, nemegyszer meg is tettük már. Bezárattuk például hétvégén a boltokat, nem érdekelt minket, hány magyart rúgnak ki emiatt.”

Kellene még egy új plakát is, valahogy így: „Ha Magyarországra jössz, jelentkezz közmunkásnak. Nyelvtudás, állampolgárság, kultúra nem számít. A törvényeket és az érveinket majd hozzád igazítjuk. Magyarország Kormánya.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.