galéria megtekintése

Új év?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 31. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Pár nap múlva újra az utcára vonulnak azok, akik már nem fogadják el Orbán Viktor rendszerét, amelyet a Fidesz–KDNP minden különösebb ellenállás nélkül épített föl a szemük előtt. És most már be is lakná, ám a rendszer működésképtelen, mert alkalmatlan a belülről való növekedésre (fejlődés), ezért újabb és újabb területekbe mar, s már az otthonokat fenyegeti, a legbensőbb létet, a közeget, amelybe mindenki berendezkedett, ki túlélésre, ki a körötte lévő világ semmibevételére, ki kuckóba bújásra.

Ám már nem lehet alámerülni és kibekkelni, úgy tenni, mintha. Mintha nem úgy volnának a dolgok. Mintha lehetne kívül maradni, csak magunkban és magunknak lenni, mintha mindenki csak önmagáért és legszűkebb környezetéért felelne – de már értük sem feltétlenül tud.

Nem lehet, mert senki nem érezheti biztonságban magát, mert mindenki elfoglal valamekkora területet, amelyre szemet lehet vetni, amely az alapvető közege, tehát létezésének elengedhetetlen feltétele, és immár bármikor veszélybe kerülhet. A munkaalapú társadalmakban a munkahely is megszállható, az otthon is, a rendszer a kiszorításra épül, így a kiszorításért megszállható az aluljáró, a kirakatportál, bármi.

 

Ezt a bármit, ezt az akármit védik az utcára vonulók, akik nem tudhatják, hogy mikor következnek ők, csak abban biztosak, hogy akár ők is következhetnek. E bizonytalanság Orbán Viktor rendszerének lényege – és a bizonytalanság válhat a legnagyobb ellenfelévé is.

A bizonytalanság így teremtő erő, de romboló is, mert fokozza az „itt bármi megtörténhet” érzését, s ha mostanság bármelyik vezető politikus megszólal – legyen szó Kövér Lászlóról, Rogán Antalról vagy Lázár Jánosról –, ez az érzet egyre hatalmasodik, hiszen felőlük most már tényleg bármi megtörténhet, gondolataikba nagyon jól beilleszthető akár egy újabb „világháború” is, amelynek középpontjában e lángoktól ölelt kis ország állna, és miközben újabb és újabb országvédő akciótervek születnek, addig a burok jól érzékelhetően reped, és titokban már mindenki azt nézi, hogyan és milyen irányba menekül, majd ha.

Ebben a majdhában csak egyetlen dolog tűnik bizonyosnak, mégpedig az, hogy ez így tovább nem maradhat, tehát vége is lesz. Ám hogy mi jön utána, azt senki sem tudja. Új forgatókönyvek íródhatnak ismert szereplőkre – köztük Orbánra is akár, akit óriási hiba volna alábecsülni –, vagy teljesen ismeretlenekre, valakire, valakikre ott az utcára vonuló tömegben, új forgatókönyvek az ellenzékre, az MSZP-re és igen, akár a Jobbikra is.

Talán nem áll távol az igazságtól az sem, hogy a mi lesz utána érzés bizonytalanságát a jelenlegi rendszerrel szembeni bizonytalansággal állítják majd szembe a kormányerők, akként vonva jó előre mérleget, hogy ez itt még mindig és sokkal jobb annál. Az így keltett bizonytalanság is erő, de már nem a magabiztosság ereje, hanem azoké, akik elkeseredetten küzdenek az életükért. De nem Lázár János és nem Rogán Antal lesz a jobboldal megújítója. Kemény időszak jön.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.