galéria megtekintése

Tündöklés és bukás

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 24. számában
jelent meg.

George F. Hemingway
Népszabadság

A Jobbik felemelkedési korszakának a végét járjuk. A nem is annyira távoli jövőben a szélsőségesek nem a Fidesszel vagy az MSZP-vel, hanem a jelentéktelenséggel fognak küzdeni a magyar politikai valóság csatamezején. Az elmúlt éveket én a Jobbik tündöklési periódusának tartom. Semmit sem kívánok elvenni Vona Gábortól és társaitól, akiknek sikerült rávenniük a magyar lakosság egy részét, hogy ne a párt rasszista, homofób, antiszemita, cigányellenes, általában intoleráns és gyűlölködő énjével foglalkozzanak. Felhívásukra a magát bizonytalan anyagi helyzetben érző lakosság egy része a valós problémák megoldása helyett a nihilt választotta.

A Fidesz elaludt a volánnál.

Egy kormány, amely négy évig progresszív intézkedéseket hozott egy népszerű kormányfő vezetésével, joggal bízhatott a választók emlékezetében. A választók emlékezete rövid. A Fidesz–KDNP-kormány több népszerűtlen intézkedést vezetett be az elmúlt évben. A választásig páratlan élességgel működő kommunikációja eltompult. A Fidesz második generációs politikusai, akiknek az elmúlt években sok tennivalójuk nem akadt, mert Orbán Viktor kimagasló népszerűsége és vezetői tehetsége hozta az eredményeket, elfelejtették, hogy őket már nemcsak a miniszterelnök, hanem saját tetteik fényében is vizsgálják a választók. Hozzájárult a sikertelenséghez, hogy a kormánypárt még mindig arra a baloldali ellenzékre koncentrált, amely impotenciáját és tehetségtelenségét többször is bizonyította. Ahogy a Fidesz visszatér az általa kitaposott útra, és rendet tesz felső soraiban, a Jobbik térnyerése itt azonnal megáll.

 

A szélsőséges pártok vezetőségének és tagjainak soraiban aránytalanul magas a bűnözők, a szabálysértők, a sérültek és a sértődött emberek száma. Mindenkinek vállalnia kell a múltját. Ez vonatkozik a Jobbik tisztségviselőire és tagjaira is. Nem tartom kétségesnek, hogy ezen múlt és jelen megismertetése a Fidesz részéről a választókkal nagyon sok potenciális szavazót elgondolkoztat, mielőtt a szélsőséges pártra szavazna.

– Úgy látom, a választók évről évre kiábrándultabbak. Te hogy vélekedsz minderről, Melinda?
Marabu

Sokan meg vannak győződve arról, hogy a Jobbik a Fideszt jobbról előzi, és potenciálisan Fidesz-szavazók befogadóhelye. A Jobbik hemzseg a baloldalról áttért, elégedetlen, sikertelen, sértett, a kádárista rendszert visszasíró tömegektől, akik rendkívül messze állnak az Orbán-kormány által elképzelt Magyarországtól. Ez a felállás is hamarosan változni fog. A baloldali pártok nem játsszák örökké a halott szerepét, és

a rendszerből kiábrándult, de nem feltétlenül antiszemita vagy rasszista választók szépen lassan visszapártolnak a magyar baloldalhoz.

Megbocsáthatatlan badarság lenne alábecsülni a nemzetközi zsidó és más polgárjogi szervezetek potenciálját a XXI. században. Élénken él emlékezetükben, ahogy a Jobbik embere a Duna-parti zsidó emlékmű cipőibe köpött, ahogy mások tagadják vagy elbagatellizálják a holokausztot, ahogy cigánygyűlöletet gerjesztenek, ahogy a nemzetközi politika páriáival szövetkeznek, és ahogy próbálják a rasszizmust és a gyűlöletet szítani a tudatlanokban. Ezek a nemzetközi szervezetek minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy a magyar újnyilasok minél kedvezőtlenebb fényben jelenjenek meg mind Magyarországon, mind nemzetközileg. Ez sikerülni is fog nekik.

Az elmúlt években megindult Magyarország gazdasági fejlődése. Egy-két kivételtől eltekintve a választóknak ez egyelőre csak számokat jelent, és sokan még nem érzik, mit is jelentenek nekik azok az intézkedések, melyeket a gazdaság fellendítése érdekében az Orbán-kormány kezdeményezett. Evidencia, hogy ez a munka is beérik, és előbb-utóbb a népesség 70-80 százaléka fogja érezni, hogy egy racionális kormányzat gazdaságpolitikája az egész nemzetet segítheti.

A gazdaság fellendülése a szélsőségesek halála.

Ez is a Jobbik további térnyerését akadályozza. A tapolcai időközi választás után több elemző a Jobbik előretöréséről értekezett. Pedig előretörés sehol. A szélsőséges párt körülbelül ugyanannyi szavazatot kapott, mint az előző választáson, amelyet a Fidesz–KDNP jelöltje nyert meg. Most azért nyert a Jobbik, mert a kormánypárt szavazói nem mentek el. A Fidesznek nem a Jobbik szavazói kellenek, hanem azok, akik mindig is fideszesek voltak, de most nem mentek el szavazni, hogy így fejezzék ki elégedetlenségüket az utolsó hónapok történéseivel. Ha valamit megmutatott a tapolcai választás, akkor az az volt, hogy a Jobbik szavazóbázisa abszolút behatárolt, növekedési potenciálja minimális, és hattyúdal, nem kibontakozás a párt jövője.

Semmiképpen sem szeretném, ha cikkem olvasói azzal a gondolattal fejeznék be az olvasást, hogy a Jobbik, a Magyar Gárda és a hozzájuk hasonló képződmények nem veszélyesek, szégyenletesek vagy antidemokratikusak. Ezek olyan jelenségek, amelyek ellen minden tisztességes embernek harcolnia kell. De véleményem szerint elég egyértelmű, hogy

a Jobbiknak csak múltja és jelene van, jövője azonban Magyarországon nincs.

A Jobbikkal nem riogatni kell a választópolgárokat, hanem a jelenlegi kormánypártnak felmutatni azokat a cselekedeteket, amelyeknek következtében egypár év múlva a Jobbikra csak mint az újkori magyar demokrácia egyik korcsszülöttjére fogunk emlékezni.

*A szerző amerikai-magyar üzletember

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.