galéria megtekintése

Törésvonal

11 komment

A szerk.

Ha betartják a felek, amit Brüsszelben kialkudtak, Görögország finanszírozása egy időre megoldott, és Európa is nyerhet három év viszonylagos nyugalmat. Ennyit lehet ünnepelni a görög mentőcsomagról szóló elvi megállapodás után. Viszont az unió nagyobb válságban van, mint akár csak néhány nappal ezelőtt.

Németországban hétfőn sokan dicsérték Angela Merkelt és pénzügyminiszterét. Megvédték az erős eurót, mondják ber­lini támogatóik, mert nem hagyták a szabályokat felhígítani, és céljukért azt is vállalták, hogy másutt gúny céltáblái legyenek. És tényleg. Ugyanakkor Európa és a világ sok részén sokan kételkednek a német álláspont jóhiszeműségében, sőt, államcsínyről beszélnek Athénnal szemben. Magunk sem tudnánk félresöpörni a feltételezést, hogy Merkel és Schäuble részéről nem kevés sértettség és ellenszenv is fűtötte a szigort.

Még nagyobb gond, hogy az újabb mentőcsomag az adósság részleges elengedése nélkül a görögöknek nem hoz megoldást. Úgy fognak ­Európa peremén vegetálni év­tizedeken át, hogy évről évre a hitelezők kiszolgálása lesz a kormányzás centrumában. Ez túl nagy ár Cipraszék gyakran tényleg felelőtlen taktikázásáért.

 

Az unió többi tagállama tanult Németország keménységéből. Távolabb került a magyar euró, mert ezek után nem csak jobboldalról érezhetik azt elviselhetetlen korlátnak. És közelebb került a brit kilépés is.

Ha az uniós politika lényege pusztán a tagállamok verseny­képességének megőrzése, nem csodálkozhatunk azon, ha az európai eszmét a jövőben mindenütt pénzügyi szempontoknak rendelik alá.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.