galéria megtekintése

Túl a lelkesedésen

Törvénytervezetet készül benyújtani Székelyföld autonómiájáról a román törvényhozásban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Az ügyben most indultak a szakértői egyeztetések a Magyar Polgári Párttal (MPP), majd a tervezetet közvitára bocsátják, mielőtt a bukaresti parlament elé kerülne. Mekkora eséllyel, nehéz lenne megmondani.

Bár az elmúlt években érezhetően enyhült az autonómiaellenes hangulat, most a nemzetközi helyzet enyhén szólva nem a higgadt vitának kedvez. Nem véletlen, hogy az erdélyi magyar politikusok minden adandó alkalommal hangsúlyozzák: a székelyföldi autonómiatörekvések „bármiféle Ukrajnával történő összehasonlítása elhibázott" (Kelemen Hunor). Erre „a nemzet miniszterelnöke" parlamenti székfoglalójában richtig kijelenti, hogy az autonómiának „közeli aktualitást ad az Ukrajnában élő 200 ezres magyar közösség helyzete". Még a magyarellenességgel nehezen vádolható lengyel miniszterelnök, Donald Tusk is a fejét csóválgatta, mondván: „Ma, amikor tanúi vagyunk Ukrajna szétbontásának, az ország szétszakítására irányuló kísérletnek, egy ilyen kijelentés aggodalmat kelthet".

És kelt, nemcsak azokban, akik az autonómia szorgalmazóit békeidőben is elszakadáspártinak nézik, hanem azokban is, akik általában visszafogottak, és a „magyar kérdéshez" empátiával közelednek. Egyikük, Ion M. Ionita a bukaresti Adevarulban azt írja: Ukrajna szétesése megmutatta, hogyan lehet klasszikus katonai invázió nélkül szétverni egy országot, s az orosz módszert igény szerint exportálni a „használati utasítással" együtt.

 

Pontosan ez az, amire a parlament elé kerülő székelyföldi autonómiatervezetnek nincs szüksége.

Alighanem a kezdeményezők is tisztában vannak vele, hogy a törvény elfogadására vajmi kevés az esély. Valamire mégiscsak jó lesz az autonómia­tervezet kidolgozása: elkerülhetetlenné teszi a gyakorlati kérdések fölvetését. Lesz-e miből eltartania magát a ma még virtuális székely autonóm régiónak? A most rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy a „székely gazdaság" – a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szóhasználatával élve – nem teljesít valami jól. Sőt rosszabbul teljesít, mint a román megyék általában. Persze ebben Bukarest is ludas, hiszen a térség infrastruktúrájának alulfejlettségéért nehéz volna a helyieket hibáztatni, hogy csak egy példát említsünk. De mindez nem változtat a tényen, hogy Hargita és Kovászna megye ma többet kap a központi költségvetésből, mint amennyit befizet. Magyarán, bármennyire fájdalmas is, Bukarest tartja el.

Az autonómia hívei az ilyenszerű felvetésekre rendszerint azt szokták válaszolni, hogy az önrendelkezés olyan energiákat szabadítana fel a székelységben, amelyek a jelenlegit messze fölülmúló gazdasági eredményeket produkálnának. Csakhogy mindeddig senki nem vette magának a fáradságot, hogy konkrét becsléseket és fejlesztési programokat készítsen. Itt az ideje számszerűsíteni a lelkesedést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.