galéria megtekintése

Tudás

4 komment

A szerk.

Miközben szép lassan profi összeszerelő üzem lesz az országból, és némiképp érthetetlenül a kkv-export bővülésétől várja az állam az áttörést, szép csendben egy vállalat olyasmit csinált, amire nemcsak itthon, de a régióban sem nagyon volt még példa. Szívós, kemény, évtize­dekig tartó munkával sikerült elérnie a Richter Gedeon gyógyszergyárnak, hogy beléphet az Egyesült Államok piacára. Ez a legnagyobb európai vállalatoknak sem megy könnyen.

Persze, aki figyelemmel követte a céget, az most csak bólint: megmondtam. Aki bízott a vállalatban, és jegyzett a papírjaiból, most duplán örülhet. Miközben ugyanis a régiós indexek 2015-ben elég gyatra teljesítményt mutattak, a Richter – teljesen elszakadva a piaci trendektől – történelmi rekordszintre emelkedett. No igen, történelmi tettekhez történelmi árfolyam is dukál. Ennek köszönhető javarészt az is, hogy a világ egyik legjobban teljesítő tőzsdéje volt tavaly a budapesti.

Pedig korántsem kapott ehhez támogatást a szektor. Az elmúlt években pluszteherként kellett cipelni a gyógyszergyári különadókat, s nem segített az sem, hogy az innovációt is főleg kommunikációs szinten támogatta a mindenkori állam. De ez sem volt akadály a tudás előtt.

 

Richter Gedeon árva gyerekként egy patikából indulva építette fel vállalatát. Származása miatt megfosztották vezérigazgatói tisztségétől. A háború alatt Svájcba menekülhetett volna, de ő maradt, s illegálisan irányította cégét. Nyilasok lőtték a Dunába 1944-ben. Holttestét sosem találták meg, de Richter Gedeon valójában sohasem tűnt el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.