galéria megtekintése

Trump titka

2 komment


Horváth Gábor

Nem, a látszat ellenére az emberek nem ettek mindenhol egyszerre bolondgombát. Igaz, hogy Donald Trump most már elnökjelöltnek tekinthető, és még azt sem lehet kizárni, hogy megnyeri a választást. Ez csupán pont akkora képtelenségnek tűnik, mint fél évvel ezelőtt az, hogy egyáltalán idáig eljut.

Közben a Fülöp-szigetek népe hétfőn egy olyan politikust választott elnöknek, aki mellett Trump kifejezetten jó fejnek tűnik. Rodrigo Duterte azzal kampányolt, hogy halomra löveti a bűnözőket, és a Manilai-öbölbe dobatja a hullájukat, hogy jó kövérre hízzanak a halak. Tájékoztatta szíves válasz­tóit, hogy ha viagrát vesz be, még feláll a szerszám, ezért tart hetvenegy éves elvált emberként egyszerre két szeretőt. Előre szólt, hogy ha a törvényhozás szembefordulna vele, föl fogja oszlatni az egész kócerájt, a pápát pedig kurafinak nevezte, amiért látogatása dugókat okozott.

Duterte-re még csak azt sem lehet ráfogni, hogy szájhős lenne. Több évtizede a másfél milliós Davao polgármestere, hétszer választották meg. A városban a rendőrökkel összejátszó halálbrigádok százszámra gyilkolják a bűnözőket – vagy akiket annak néznek. Beleértve a lopáson ért gyerekeket is.

 

A Fülöp-szigetekiek a jelek szerint többre tartják az erős kezet, mint a koherens gazdasági programot vagy pláne a demokráciát, az emberi jogokat. Ismerős? Európában ugyanez a tendencia, és bár ez persze nem Délkelet-Ázsia, azért itt is vannak bizonyos hagyományok, amelyekhez szükség esetén vissza lehet nyúlni. Pár éve, amikor még a cigányok jelentették „a” problémát, egyesek a csendőrségben vélték megtalálni a csodaszert. Most, hogy a közel-keleti menekültek, a népszavazás és a Magyarországon készült fotókon különösen pikánsan mutató szögesdrót van divatban.

Sokan keresik az aggasztó tendencia okát. Persze a gazdasági válság sem használt, de a lakosság olyan térségekben is a régi politikai pártok ellen fordult, ahol nem esett vissza lényegesen az életszínvonal. A magyarázat alighanem több tényező egybeesése, de a legfontosabb a gazdasági és az informatikai globalizáció. Az embereket már maga a világ is megrémíti, de főleg a válságok, amelyeket a médiának hála gyakran a valóságosnál is közelebbinek és nagyobbnak vélnek. Amikor a kőolaj ára emelkedőben volt, egyes „elemzők” hordónként két-, sőt, háromszáz dollárról kezdtek beszélni, amikor csökkent, a húsz, sőt tíz dollárt sem tartották elképzelhetetlennek. A mostani 46-50 dollár senkit nem érdekel.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a sajtóba, nagyot kell mondani, ütőset, durvát. Ahhoz, hogy az emberek felkapják a fejüket és megjegyezzék, egyszerűt. Falat emelünk, kerítést húzunk, s az ijesztő idegen kint marad. Trump azt ígéri, hogy ha megválasztják, minden jó lesz, sőt nagyszerű. Hát nem erre vágyik mindenki? A francba a részletekkel! Csak ellenség legyen, a többi megoldódik magától!

A második világháború utáni nemzedékek emlékeiben még élénken éltek a 30-as évek szép szólamai és a keserű vég. Azt követően évtizedekig természetes volt, hogy jobbról és balról is rendre okos, mérsékelt politikusokra szavaztak. Lehet, hogy egyszerűen túl régen volt 1939.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.