galéria megtekintése

Trollnál több, politikus

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 24. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Most akkor Gyurcsány Ferenc hekkel, esetleg troll, netán űrdemokrata vagy politikai sírásó?

E definíciós kérdéssor van a fókuszban, mióta a DK elnöke bejelentette: arra kérte híveit, hogy zászlóikkal, jelvényeikkel vonuljanak fel a Várady Zsolt főszervezésével előkészített január 2-i tüntetésen. A „magyar ősz” megmozdulásait koordináló civilek kiakadtak Gyurcsányra, s hangsúlyozták, őrizni kívánják rendezvényeik pártpolitika-semlegességét. Pedig azzal aligha kalkulálhattak, hogy megússzák e konfliktust. A tétlen Gyurcsány ugyanis olyan, mint egy cementallergiás kőműves: nem létezik.

Igaz, mozgása mind kiszámíthatóbb. Ezúttal sem tesz mást, mint amit tavaly október 23-án. Akkor az volt a célja, hogy a vágyott összefogás felé lökje az egybegyűlteket, s végül elérte, amit akart. Létrejött a túlvilágosult demokraták körében fetisizált közös lista, amely a magyarországi baloldal legmegalázóbb vereségei egyikének emblémája marad.

 

Most januári zászlós produkciójukkal elvégzik a kormánypártok és az udvari sajtó munkáját. Lehet majd kiáltani: a minap Goodfriend ügyvivővel tetszelgő Gyurcsány áll a tüntetések mögött, és a Soros György/CIA finanszírozta álcivilek csak előkészítették a terepet. Hogy Gyurcsányt kevéssé érdekli, tüdőn lövi-e a tüntetéssorozatot, amiatt lehet szomorkodni, de a DK elnöke azt teszi, amit pártja rövid távú érdeke diktál. Mindig a mát akarja megnyerni, sosem a holnapot. Márpedig azok, akik most a pódiumon állnak, természetes politikai ellenfelei. Lényegében a pokolba küldik a komplett elitet. A DK vezetője már csak ezért sem mérlegeli, okoz-e kárt a mozgalomnak, csak azt latolgatja: hajt-e hasznot a pártjának? Ezért sem zavarja, hogy visszajuttatta a történetet oda, ahol 2010-ben a Milla szervezői tanakodtak azon, jöhet-e politikus a tömegbe, lehet-e lobogó és így tovább. Könnyű lenne erre rávágni, hogy aki meg akarja dönteni Orbán rendszerét, az előbb bírjon el Gyurcsánnyal, ám fontos megjegyezni: a civilek nem azon a pályán játszanak, amelyiken Gyurcsány, így nem is tudnak nyerni ellene. Viszont azok az ellenzéki erők, amelyek egy játéktéren vannak vele, rendre alulmaradtak, képtelenek voltak végleg a földre küldeni. Kiálthatják erre sokan hangosan és egyszerre Horn Gábor műfordítását arról, hogy értse már meg, „az emberek elküldték a picsába”, de az nem változtat semmin.

Mert Gyurcsány Ferenc több, mint troll: politikus. Tehát politikusoknak kell legyőzniük. És nem csak Orbán Viktornak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.