galéria megtekintése

Troll

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 05. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

A brazíliai futball-világbajnokság döntőjét a VIP-páholyból, édesapja és mások mellett Angela Merkel társaságában végigszurkoló, ám a közszerepléstől akkor még olyannyira ódzkodó Orbán Gáspár most akarva-akaratlanul is megtréfálta a magyar sajtót. Előbb azt jelezte Facebook-oldalán, hogy Heidelbergben tanul tovább Erasmus-ösztöndíjjal, majd amikor erről cikkek sora jelent meg, jókat derülve a hiszékenyeken leleplezte önmagát: dehogy megy ő Heidelbergbe, csak trollkodott, jól megszívta a „baráti szaksajtó”. Mert „megírnak ők mindent. Azt is, amikor trollkodom a facebookon. Csak hát megint lyukra futottak. Uraim, nincs Erasmus, nincs Heidelberg. Csak fiatalság, bolondság, ahogy ez az egyetemistáknál szokás” – írta a fiatalember, aki, meglehet, már készül az újabb csavarra, a következő bejelentésre, hogy hát, hehehe-hihihi, jól beszoptátok ezt is, mert mégiscsak megyek Heidelbergbe.

Sokkal nagyobb butaságokat is követtek már el a Facebookon annál, mint amit Orbán Gáspár tett. Láttunk már ennél rosszabb viccet, olvastunk hülyébb trollbejegyzést. Még az is lehet, hogy ma már ő sem nevet a történteken, csak ugye, fiatalság, bolondság, láttunk már ilyet, mondjuk valaki annyira be van állva napokig, hogy gőze sincs arról, mit is írogat a Facebookra. Szóval akár nyugodtan hagyhatnánk is reflexió nélkül Orbán Gáspár tréfálkozásait is. Mert hát tulajdonképpen ki is ez a fiatalember, aki időről időre eltűnik, aztán felbukkan a világ vezető politikusai társaságában meccset nézve, majd egy Gellért-hegyi lakásban, van-e jelentősége egyáltalán, hogy viccel a Facebookon?

Csakhogy van pár dolog, amire talán mégis érdemes felhívni a figyelmet. Mindenekelőtt jeleznénk: szó sincs arról, hogy a „baráti szaksajtó lyukra futott volna”, egyszerűen csak végezte a dolgát. Orbán Gáspár első bejegyzése alapján ugyanis megírták, hogy a kormányfő újabb gyermeke indul külföldre tanulni. Megírta, mert valóban volt némi hírértéke az ügynek, de nem Orbán Gáspár személye, hanem Orbán Viktor miatt. Újra kiderülni látszott ugyanis az, hogy míg miniszterelnökként Kelet felé néz és a romkocsmák félhomályában merengő egyetemistákon gúnyolódik, addig apaként már a nyugati felsőoktatásban látja a jövőt, a méregdrága svájci iskolában tanuló lánya után a fiát is engedné Nyugatra, használható diplomáért. És akkor rögzítsük azt is: a kinevetett „baráti szaksajtó” akkor is kifogástalanul – hogy mást ne mondjunk: a közmédia számára mintaértékűen – tette a dolgát, amikor frissítette a cikkeket, és pontosan megírta, hogy Orbán Gáspár csak viccelt, szó sincs Heidelbergről.

 

Meglehet persze, hiba túlságosan komolyan venni a fiatalember nyilvános bejegyzéseit, kár bármiféle magyarázatot, főként konklúziót keresni, hiszen valójában még azt sem tudni, hol indult, és meddig tart a trollkodása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.