galéria megtekintése

Trévé2

9 komment


Tamás Ervin

A TV2-ben zajló pankrációnak nem kell nagy feneket keríteni. Fog ez menni! Kissé meglepő, hogy egy teljesen más profillal bíró bank ad hitelt a megvételére, de már az sem volt természetes, hogy a baráti vezetésű, a kormányhoz addig is meglehetősen kedves csatorna a hatalomnak nem volt elég közeli, ezért az már mindenestül le akarja nyelni. Érdekes húzás volt a „sztoris” hölgyet hírigazgatónak kinevezni, de aki behatóbban ismeri a tulajdonosi környezetet, sejthette a kört, amelyből kiválasztódott. Lehet naponta hitetlenkedni azon, hogy mi történik a hírekkel, de aki látott már friss és üde, hatalmat szolgáló híradót, ezen sem csodálkozik.

Ilyenkor természetes, hogy van, aki megy, akad, akinek mennie kell, van, aki nagy gázsiért érkezik, lesz, aki meggondolja magát, ilyen ez a szakma, akár a gázszerelőké. Vivien állja a sarat, bár kissé megbántottan jegyzi meg, hogy a hozzá tartozó műsorok nézettsége nem mostantól csökken. Lehetséges, hogy a szolgálati Tények és a Mokka nem volt eléggé szolgálati, azért idegenedett el tőle sok ember. Vivien tipikusan az a sajtómunkás, aki a hétköznapi dolgok iránt érez olthatatlan vonzalmat, nem csoda, ha közlemé­nyében így fogalmaz: „Az aktuális műsorokat informatív, szórakoztató, az emberek hétköznapi ügyeivel foglalkozó hírműsorokká alakítjuk át”, aminek számos jelét adja jelenleg is a TV2.

Ilyen esetek, mint a TV2-é, naponta történnek a közelünkben, már a csodálkozásunk is unalmas. Lehet, hogy egy kereskedelmi tévé esetében feltűnőbb a kereskedelmileg messze nem megalapozott folyamat, ám ez is megtévesztő. Tudhatnánk, hiszen más ágazatok esetében is túlteszi magát a kormány a hétköznapi logikán, például a vízművek esetében is képes arra, hogy a logikát hozzáigazítsa az érdekeihez.

 

Be kell látnunk, hogy ez a minden sarkában kificamodott üzletnek látszó vállalkozás a résztvevők számára busás haszonnal kecsegtet. Érdektelen, hogy hányan nézik, ha csak a Fidesz-frakció, az se számít – már most ömlik ide megemelt tarifával az állami reklám, aki csak közelébe tud majd kerülni a csatornának, megtömheti a zsebét. A tulaj úgy fizeti vissza a hitelt, mint a pinty, és a hátsó szobákban már azon dolgoznak, hogy Vivient sok közönségcsalogató műsorral segítsék. Esztrád­tévé lesz ez, olyan, mint a hírműsorai, sok-sok csilivili, drágán beszerzett adással, székhez ragasztó sorozattal. A többség észre sem fogja venni, hogy két szórakoztató produkció között szórakozta­tóan tájékoztatják.

Az egész olyan, mint amikor a kísérleti békát árammal ingerlik, hogy bemutassák idegműködését, de azt, hogy neki erről mi a véleménye, nem kérdezi senki. Vivien és csapata lenézi finnyásságunkat, az úgynevezett esztétikai, minőségi vagy közéleti megközelítést, amely szerintük nem más, mint egy szűkülő kisebbség ízlésterrorja. A nép művelése más síkon zajlik, ahogy az informá­lása is. Vivien tömegigény. Szép lassan mindenki hozzászokik ahhoz, hogy az emberek hétköznapjai lesznek a fókuszban. És szórakozni fog rajta, de nagyon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.