galéria megtekintése

Tour de Húsvét

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 29. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Vészjósló, setét fellegek gyülekeznek Tiszasziget fölött. Most nem arra gondolunk, hogy a Szeged melletti 1700 fős település legutóbbi lakossági fórumán csaknem a tettlegességig fajult a nézeteltérés, hogy az egyházi vezetésű óvodából miért kellett 18 évi munka után egyik napról a másikra kirúgni Ági néni óvónőt, s hogy kétszáz aláírás ellenére sem áll szóba a szülőkkel Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, hanem, hogy ugyanennek a fórumnak a vége felé felállt egy idősebb asszony, és a Delmagyar.hu beszámolója szerint a következőket mondta: „Sajnos a püspök nem foglalkozik az ügyeinkkel, mert csak a futball érdekli. Legutóbb például csak tíz percig tartott a körmenet, mert focimeccsre sietett.”

Ő már 2007-ben az egyik túra előtt saját kezűleg áldotta meg a teljes válogatott keretet, az más kérdés, hogy a csapat már az első meccsén kikapott Ciprustól

Ez azért eléggé súlyos eset.

 

Gyerekkorunkban anyánkkal mi magunk is jártunk körmenetre, ám úgy rémlik, hogy mindig lassan és méltóságteljesen vonult a tömeg, gyertyát tartva a kézben, tízperces futamidőre nem emlékszünk, Pió atya sohase csinált Cooper-tesztet a feltámadási körmenetből, igaz, nem is érdekelte a futball.

Kiss-Rigó László a kapuban
Kiss-Rigó László a kapuban
Karnok Csaba / Fotó

Kiss-Rigó püspök viszont ízig-vérig sportember. Azon túl, hogy ő maga kapus, Szegednek NB I-es csapatot ígért, ám amikor az NB II-ből is kiestek, az egész garnitúrát Gyulára költöztette, ahol egyházi futballakadémiát is alapított. S mindezt nem számításból tette, mint sok talpnyaló: ő már 2007-ben az egyik túra előtt saját kezűleg áldotta meg a teljes válogatott keretet, az más kérdés, hogy a csapat már az első meccsén kikapott Ciprustól; komoly szakember onnantól nem számolja a magyar válogatott megszégyenüléseit.

A futball nem csupán a nemzeti lét szubsztanciája, de védőpajzsot is nyújt.

Kiss-Rigó püspököt szakadatlanul üldözik, próbálják rábizonyítani, hogy besúgó volt, hogy nem tud elszámolni súlyos pénzekkel, ám mindig és mindenhol győztesen kerül ki a harcból, a hatóságok sorra szüntetik be ellene a vizsgálatot.

Legújabban kényszerítés miatt nyomoznak ellene, mert a püspöki helynökkel megfenyegették és kirúgták az egyik diakónust, aki szerintük feljelentette őket, de baj van a plébánosokkal is, mert azt nehezményezik, hogy a püspök, aki igen jóban van Lázár államtitkárral, sőt az előző választáson személyesen kampányolt mellette, az államtól kapott milliárdokat nem a beázó templomokra fordítja, hanem futballra; ezek azonban piszlicsáré ügyek. Ha egy országban a miniszterelnök barátjának a cége következmények és visszhang nélkül vehet ki 40 milliárdot a lakossági rezsicsökkentésre szánt gázüzletből, akkor mi se kicsinyeskedjünk.

Mi kizárólag a tiszaligetiekért aggódunk. A sorsolás ugyanis úgy hozta, hogy nagyszombaton, az NB I 25. fordulójában délután kettőtől este tízig egymást érik a mérkőzések, sorra lépnek pályára olyan csapatok, mint a Pápa, a Paks, a Kaposvár; nincs okunk feltételezni, hogy a püspök akár egy percet is kihagy.

Mindez a falu lakosságára vetítve az eddigi tíz perc helyett testvérek között is háromperces futamot ígér, az eddigi leggyorsabb körmenetet az anyaszentegyház fennállása óta. Észnél kell tehát lenni, egyetlen kihagyás is megbosszulhatja magát, nincs olyan, hogy jaj, visszeres a lábam, meg hogy jaj, beállt a derekam; menni kell, a templom sarkánál okosan fordulni, a végén aztán lehet repeszteni; mutassuk meg, hogy él még a magyar virtus.

Persze az elején mindenütt fájni fog, sípol a tüdő, sajog a térd, ám annál jobban esik utána az allelujás szentmise; nem szólva arról, hogy az augusztusi Szent Jobb-körmeneten már nevetve fogják lekörözni az egész mezőnyt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.