Totemeik

Érdekes gyűjteménye lesz a mai hatalomnak felavatatlan szobrokból. Egy Hóman, egy Do­náth. Az avatások kudarca biztató. Van még demokratikus közvélemény, amely meg tudja akadályozni a rendszert a bálványok beiktatásában.

Mindkét politikus ítéletét jogosan törölte a magyar bíróság. Hóman és Donáth nem volt bűnös abban, amiben hosszú börtönre, illetve halálra ítélték. Donáth György koholt per fővádlottja volt. Ez a kommunista párt diktatúrájának be­vezetését készítette elő. Bűnös ítélettel végezték ki. És ettől szobrot érdemel ez az elvszerű és következetes politikai antiszemita, aki az ország „teljes zsidótlanítását" tekintette eszményi végcélnak? Menti-e, hogy a svábokat is gyűlölte? Aligha. Magyar fasiszta volt. Ki választ eszményképül egy ilyen férfit?

A Fidesz próbál magának múltat építeni. Intézménynevekben, utcanevekben, szobrokban hivatkozik az úri Magyarországra és annak embe­reire. Ezzel bizonyítaná a maga antikommunista pedigréjét, miközben feltűnően elutasítja a demokratikus politikusokat, a Horthy-rendszerrel szemben állókat.

A Horthy, Teleki, Hóman és Donáth szobraival jelzett Magyarország elsüllyedt. Elsüllyedt, amikor megfosztotta jogaiktól, tulajdonuktól zsidó polgárait, értelmetlen háborúba küldte a honvédségét, vagonokba hajtotta és a gázkamrákba címezve feladta a náciknak a zsidókat. Amennyit csak bírt. Úgy látszik, a mai Fideszt ez nem zavarja eléggé. Tetszik neki a tekintélyuralom, a nagybirtok, a Rokonok rendszere, a leválthatatlan kormánypárt parlamentarizmusa.

(A szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.