galéria megtekintése

Török trükk

3 komment


Miklós Gábor

Vlagyimir Putyint és mostani török vendégét, Recep Tayyip Erdogant egymásnak teremtették. Akár barátra, akár ellenségre van szüksége a két vezetőnek, nem kell messzire mennie. Meghitt Hassliebe (gyűlölet-szeretet) köti őket össze. Történelmi és geopolitikai ellenfelek kidolgozott viszonya ez. Mostanra nem zavarja sem ideológia, sem történelmi emlékezet, mert ezek a személyiségek ezeket az elemeket a pillanatnyi érdekhez alkalmazzák. Ilyen ez a politikustípus.

Mit akarhatnak egymástól? Vannak rövid távú és középtávú okok a találkozásra, beleértve még a török bocsánatkérést is a Szíria felett leszedett orosz Szu–24 bombázóért. Erdogannak rövid távú érdeke, hogy az oroszok megszüntessék a Törökország elleni gazdasági szankciókat, amelyeket a gép lelövése után vezettek be. Induljon meg a zöldség- és gyümölcsexport, jöjjenek tömegével az orosz chartergépek a tengermelléki üdülőközpontokba. Ez jó hír az orosz középrétegeknek is.

Egy másik rövid távú érdek lehet a szíriai alku. Valami egyezséget kell találniuk, mert most zsákutcába harcolták magukat. Aleppót, ahol a törökök által támogatott felkelők beásták magukat, az oroszok által támogatott szíriai rendszer csapatai ostromolják sikeresen. Ha beveszik a várost, vége a törökök és más szövetségeseik által kidolgozott tervnek a rezsim megbuktatásáról . Mivel ezek gyakorlatias politikusok, még az is elképzelhető, hogy találnak kölcsönös engedményekkel megoldást. Az oroszok esetleg lemondanak al-Aszadról, a szíriai kurdok mögül is kiállnak, a törökök bizonyos felkelőcsoportoktól megvonják a támogatásukat. A tűzszünet és ezzel a szenvedés csökkentése jórészt rajtuk múlik. A háborúnak nincs már értelme egyik hatalom szempontjából sem. Oroszországnak elég, hogy bebizonyította: megkerülhetetlen regionális szereplő. A törököknek ezt is el kell ismerniük.

 

A július 15-i puccs után Erdogan az Egyesült Államok és az EU ellen fordult. Azzal vádolja a Nyugatot, hogy a gülenista puccsisták oldalán áll. Szemben a török kormánnyal szolidáris oroszokkal. A kormánypárti török sajtó cikkekkel zsúfolt, amelyek szerint a hatalomátvételi kísérlet Obama műve, amit bizonyít, hogy nem adják ki az első szóra Fethullah Gülent, értelmezésükben a puccs értelmi szerzőjét, aki 17 éve Pennsylvániában él. Az Európai Uniót pedig azért támadják, mert meghatározó államai, szervezetei bírálják a tömeges letartóztatásokat, lapok, iskolák bezárását, a rendkívüli állapot bevezetésével járó emberi jogi sérelmeket. Az EU számára elfogadhatatlan, hogy Erdogan a halálbüntetés visszaállítását fontolgatja. Ilyen bírálat viszont nem érkezik orosz részről. Elfogadják Erdogan kormányának jogsértéseit, nem sürgetik a jogállami normák érvényesítését.  

A nyugati elemzők mindezek után felteszik a kérdést: Keletre fordul-e a török rendszer, lecseréli-e Brüsszelt Moszkvára? Aligha teszi. Törökország minden különbsége ellenére úgy beágyazódott a nyugati szövetségi és gazdasági rendszerbe, a NATO-ba, hogy egy ilyen váltás lehetetlen, sőt, értelmetlen lenne. Amit tapasztalunk, az csupán török trükk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.