galéria megtekintése

Török tolonc

1 komment


Miklós Gábor

Képtelenség Magyarországon élő magánemberként megszabadulni a világpolitikától, hiába is szeretné valaki, hogy békén hagyják vele. Most kivételesen nem az októberi kvótanépszavazásra gondolok. Ez ugyanis ordítóan magyar belpolitikai ügy, a menekültkvóta csupán szánalmas ürügy a hazai hatalompolitikai hadijátékban.

A Törökország és az ­Európai Unió közötti vízummentességi ügyről van szó az, ami hat a magyarországi magyarok ügyeire is. Az elmúlt napokban újra súlyos szópárbajt vívott egymással a török kormány és az EB. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter azt mondta: ha október végéig,­ közepéig nem kap Ankara végleges időpontot arra, hogy mikortól utazhatnak polgárai a schengeni zónába vízum nélkül, úgy semmissé nyilvánítja a Brüsszellel márciusban kötött toloncegyezményt. És nem állítja meg az EU területére igyekvő menekülteket sem. (Az egyezmény értelmében a törökök visszafogadják az EU-ba valamiként bejutott menekülőket, viszont az EU-államok a visszafogadottak számával azonos számban telepítenek le menekülttáborokban élő, igazolt menekülteket.

Recep Tayyip Erdogan elnök részéről a fenyegetőzések és EU-ellenes szidalmak azóta tartanak, amióta az egyezséget megkötötte Ahmet Davutoglu akkori török kormányfő. (Aki nemsokkal később meg is kapta ezért a selyemzsinórt az elnöktől.) A törökök azóta is követelik a menekültellátásra megígért pénzek átutalását. Az EU pedig azt, hogy Ankara alkalmazza jogrendjét az EU kívánalmaihoz. Egyebek között a terrorizmusellenes törvény túlterjeszkedését bírálta Brüsszel.

 

A július 15-i puccskísérlet után az EB újra pesszimistára váltott. Az eseményekre hivatkozva Günther Öttinger biztos a jövő évre tolta a vízummentesség bevezetését. Az már korábban aggodalmat keltett, hogy a török elnök állampolgárságot – így közeli európai vízummentességet – ígért 2,7 millió szíriai menekültnek. Ettől aztán a török hatóságok visszatáncoltak, de az EU belügyi tisztviselői azóta is török biometrikus útlevelekkel ellátott szírek millióival rémálmodnak egy-egy nehéz vacsora után.

A vízummentesség elsősorban a török középosztály ügye. A szabad utazás letelepedésre, munkavállalásra nem jogosít. Viszont jól hat e társadalmi közegre, amely annyiban vágyik a Nyugatra, hogy hazájában szeretne nyugatias, demokratikus viszonyokat. A EU-polgár viszont attól fél, hogy a kinyitott kapukon újabb menekülthadak özönlenek be. Akár az Erdogan-rendszer elől futó politikai ellenfelek, akár a kurd mozgalom aktivistái, akár a megélhetési menekültek. Erre most sokan hivatkoznak – köztük legutóbb Miroslav Zeman cseh államfő is. Erdogan akkora demagóg, hogy bármit képes győzelemként eladni otthon. Ha megkapják a vízummentességet: a Nyugat meghátrált. Ha nem, ő megvédte a török szuverenitást a beavatkozástól.

A török autokrata a puccskísérletek megelőzésére hivatkozva minden lehetséges hatalmat magához söpör. Ám még hazai bírálói sem vitatják el demokratikus felhatalmazását. Tárgyalni kell ezért a török kormánnyal a vízumügyről, nem sorompókat állítani. Ezt diktálja Európa biztonsága, és a menekültek védelme Törökországban, valamint a török társadalom Európa-barát felével való szolidaritás. Az EU tagállamainak nem lehet érdeke Erdogan „átlökése" a nyugati pályáról az orosz térfélre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.