galéria megtekintése

Török geopolitika

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 04. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Törökországban lőnek. Az események olyan geopolitikai eszkalációt indíthatnak el, aminek a hullámai elérnek hozzánk is. Megindulhatnak Nyugat felé azok az elűzött szíriaiak, irakiak, akik most Törökország keleti részén várakoznak menekültekként. Az lesz az igazi népvándorlás.

Nemrég egy török csendőrőrsöt robbantott fel valaki két tonna robbanóanyaggal. A hatóság sietve kijelentette, hogy a tettest az illegális kurd gerillaszervezet, a PKK (Kurd Munkáspárt) küldte. Lehet. Újraindul a vérbosszú láncolata a kurdok és a török biztonsági erők között. Azóta, hogy az Iszlám Állam (IS) merénylője 32 baloldali (főleg kurd) fiatalt gyilkolt meg Surucban, a kurdok a török kormány felelősségéről beszélnek. Ez viszont kijelentette, hogy most aztán igazán harcba száll az IS ellen, de azóta harci gépei többnyire a PKK állásait bombázzák. Néha kurd civileket ölnek. Ankara hajlik szóban a harcra, s ígéri, fellép az eddig általa is segített, de legalábbis nem támadott IS ellen. A kurdokat viszont támadja, aktivistáikat börtönbe zárja. Akciót kezd, hogy a legális kurd néppárt, a HDP képviselőit megfossza mandátumától. Nekik 13 százalékuk van a parlamentben. Összefoglalva: a török kormányzat terrorellenes hisztériát kelt, de ezt nem a tömeggyilkosok, hanem a kurdok ellen fordítja.

A parlamentben kisebbségbe szorult jobbközép iszlamista kormánypártnak ellenség kell, és ezért képes akár polgárháborús helyzetet is kiprovokálni. Ezzel megerősíthetné bázisát, megszerezhetné a jobboldali nacionalisták támogatását, s esetleg megnyerhetne egy idő előtti választást. Erdogan török elnök korábban megpróbálta megnyerni a kurdokat, elkezdett velük egy békefolyamatot. Ezzel azonban elvesztett egy jól bevált ellenséget. Az ő pótlására találta meg új ellenségnek a Gezi park fiatal lázadóit, a médiát, a zsidókat, a Twittert, aztán a módszereit bíráló iszlám teológus Fethullah Gülen szervezetét, híveit.

 

Mert Erdogannak ellenség kell. Az általa megtestesített illiberális, felekezeti demokrácia lényege a folyamatos gyűlölködés és ennek jegyében a társadalom állandó eszmei izgalomban tartása. Erdogan regionális vezető szerepre vágyik, s az rögzülhetett benne, hogy ezt csak a szír rezsim megdöntésével érheti el. Ezért is állt hallgatólagosan a hivatalos Szíriát támadó szunnita Iszlám Állam mögé, fittyet hányva arra, hogy miféle tömeggyilkos banda ez. Csakhogy Észak-Szíriában a kurd gerillák sikereket értek el a martalócokkal szemben, s egységes területet (államkezdeményt) alakíthatnak ki. Erdogannak kell a „biztonságos” zóna a török–szír határon, hogy onnan kiszoríthassák a kurdokat, akik eddig török segítség nélkül harcoltak az IS-sel.

Erdogan a minap egy beszédben azt mondta, őt csakis az iszlám érdekli, s politikai ellenfelei, még ha névleg muzulmánok is, voltaképpen ateisták – tehát ellenségek. A kibontakozó kép a nyugati világ becsapását ígéri. Könnyen kirobbanhat egy határ menti háború, amely átalakulhat polgárháborúvá. A következményekkel számolni kell.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.