galéria megtekintése

Több mint bosszú

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Szőcs Levente
Népszabadság

A román kormányfő leváltotta Laczikó Enikő államtitkárt, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának vezetőjét. Beigazolódtak Kelemen Hunor RMDSZ-elnök félelmei: a Victor Ponta kabinetje ellen irányuló liberális bizalmatlansági indítvány megszavazása megbosszulta magát.

Természetesen a kabinet közleménye szerint ez nem így van, mert Laczikó leváltásának semmi köze ahhoz, hogy a magyar képviselők megszavazták a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, viszont Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, majd kedden maga a szövetségi elnök is politikai bosszúról beszélt.

A helyzet megértéséhez tudni kell, hogy számos vezető kormányzati tisztséget RMDSZ-es politikus töltött be, annak ellenére, hogy a szövetség ellenzékbe vonult. A miniszterelnök ugyanis belátta, hogy a kisebbségeket érintő törvények és programok alkalmazását – például az oktatásban – jobb egy kisebbségire bízni. Az etnikumközi hivatalt például 2003-as megalapítása óta a magyar érdekvédelmi szervezet képviselője irányította.

 

Laczikó Enikő eltávolítása – egyelőre egyedüliként – azt üzeni: ha az RMDSZ már nem kisebbségi szervezetként, hanem ellenzéki pártként lép fel, nem tarthat igényt ezekre a posztokra. Hogy még egyértelműbb legyen az üzenet – és hogy kivédjék az esetleges külföldi kritikát –, az RMDSZ-es államtitkárt ugyancsak egy kisebbség képviselőjével helyettesítették. Tatár az utód.

A miniszterelnök lépése sokakat meglepett, de a szövetség vezetői számítottak rá, sőt, jelezték a parlamenti vita során. Már csak ezért is kérdés, hogy miért támogattak mégis egy eleve kudarcra ítélt bizalmatlansági indítványt. Kelemen Hunor szerint azért, mert „egy ellenzéki alakulat nem szavazhat másként, csak a kormány ellen”. Ami elvileg igaz egy pártra, de kisebbségi szervezetként az RMDSZ parlamenti működésére eddig nem ez volt jellemző. Azzá pedig azért válik, mert „ezt akarják a választók”.

Ahogy 2014 novemberében meg azt akarták, hogy az RMDSZ lépjen ki a Ponta-kormányból. A szövetség vezetésére fokozatosan erősödő nyomás nehezedik – kívülről és belülről –, hogy szakítson a kormányon lévő baloldallal. Egyre többen tekintik meghaladottnak az egyenlő távolság/közelség politikáját – a magyarországi után – a román politika viszonylatában is, és szorgalmazzák, hogy az RMDSZ jobboldali szervezetként politizáljon. Magyarán jobboldali pártként, hiszen egy kisebbségi szervezet nem szerveződik ideológiai alapon.

Csakhogy jobboldali pártként az RMDSZ mozgástere, érdekérvényesítő képessége drasztikusan csökken, helyesebben a nulla felé közelít. A baloldali kormányok idején ellenzékiségre lesz ítélve, miközben egy jobboldali kabinettől sem várhat sokat, ha a tárgyalások kiindulópontja az RMDSZ koalíciókényszere lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.