galéria megtekintése

Titokban segítenek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Eljöhet majd az az idő, amikor emléktáblák jelölik meg azokat a budapesti épületeket, amelyeket védett házaknak hívnak azok a civilek, akik ott most menekülteknek adnak egy-egy éjszakára szállást és vacsorát. Tudjuk, hogy védett házak alatt eredendően azokat az ingatlanokat tartja számon a történelem, melyekben semleges országok védelme alatt, remélt biztonságban éltek a zsidók, noha azután nem menekülhettek a nyilasok elől.

A mostani, természetesen nem hivatalos védett házak lakásaiban menekülő arabok, afrikaiak, szírek, afgánok húzzák meg magukat. Itt, az emberi jogi alapértékeire méltán büszke Európai Unióban történik meg, hogy a pályaudvarokon félig-meddig titokban összegyűjtött, Nyugatra készülő menekülteket kísérnek civil segítők biztonságos lakásokba, hogy vacsorát, ágyat, egy éjszaka biztonságot adjanak nekik, hogy felkészülhessenek a másnapi megpróbáltatásokra.

Mert nem szeretnének itt maradni, Németországban, Ausztriában élő rokonaikhoz mennének.

 

Nyilván a fogadó államoknak sem könnyű, épp most írnak róla a német lapok, hogy tíz tartományban megteltek a menekülttáborok, de „a lakosság többnyire így is szolidáris a menedékkérőkkel, igaz, feszültség és ellenállás is tapasztalható”. S bár a német kormánynak nincs ellenére, ha Magyarország megállítja a hozzájuk igyekvőket, állami szintű gyűlöletkeltés nem folyik.

S egyelőre védett házak szükségéről sem hallani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.