galéria megtekintése

Titok és okozat

6 komment


Révész Sándor

Most már jó sokat tud az olvasó arról, mit művel a jegybank a pénzünkkel, mert jeles kollégáim naponta zúdítják rá az elképesztő részleteket. Arról is rengeteget írunk, miként sodródunk kifelé a jogállamból. De azért hadd emlékeztessünk arra is, hogy ez a cikkfolyam nem létezhetne, ha nem élnénk részben mégis jogállamban, ha nem működnének a jogállam egyes fontos elemei. Ezeket annak a rendszerváltásnak köszönhetjük, amelynek egyre többen nem akarnak köszönni semmit.

Mit jelent az, hogy a kormánytöbbség törvényben óhajtja kinyilvánítani, hogy a köznek nincs köze a közpénzhez, hogy e törvény alkotmányosságát alkotmányellenesen összerakott és korlátozott Alkotmánybíróság bírálja el, hogy a főhatalommal és annak pénzelszívó mechanizmusával egybeépült jegybank mindent úgy tesz, mintha mindent megtehetne; hogy az alkotmányellenes Alkotmánybíróságon a törvény mégis megbukik, hogy a Kúrián ki lehet perelni, amit a főhatalom nem óhajt kiadni, hogy léteznek a hatalomtól független lapok, amelyekben ezeket nyilvánosságra lehet hozni, létezik kritikai nyilvánosság, amelyben a jegybank viselt dolgait szabadon lehet pertraktálni?

Mindez azt jelenti, hogy a jogállamtól és a jogállam hiányától is távol vagyunk. Azokat a bajokat, amelyeken már túlléptünk, sohasem érezzük olyan súlyosnak, mint azokat, amelyekben benne vagyunk. Ez természetes látástorzulás, de attól még torzulás, és arra való egy rendes újság, hogy kezelje, amennyire lehet.

 

Igaza van annak, aki azt mondja, hogy a Kádár-korszakban elképzelhetetlen lett volna, hogy egy jegybankelnök azt művelje, amit a mostani. Minden korszakban más lehetséges és más lehetetlen. A Kádár-korszakban az volt lehetetlen, hogy a jogállamiság normáit képviselje egy független Népszabadság, és a rendelkezésére álljon bármilyen anyag, amelynek kiadására egy bíróság rákényszerítette a hatalmat.

A diktatúra alkonyáig Magyarországon nem létezett se magánbank, se kereskedelmi bank. A főhatalomnak teljességgel alárendelt jegybankon keresztül folyt minden jelentős hitelezési folyamat. A jegybanknak dolga volt, hogy a hitelből finanszírozott, megalapozatlan életszínvonal-növelő politika összeomlását elodázza, hamis adatokkal szerezzen hitelt az IMF-től és nyugati hitelezőktől. Természetes volt, hogy az ország polgárai elől is eltakarják a hazájuk helyzetére vonatkozó releváns tényeket. A jegybank kétségbeesett jelentéseit a fönntarthatatlan pénzügyi folyamatokról, eladósodásunk mértékéről, helyzetünk drámai romlásáról csak a kiválasztottak szűk köre ismerhette. Matolcsy titkai­nál azért az ország eladósodásának a titkai sem voltak érdektelenebbek. „Napjaink választópolgári attitűdjének és a Kádár-korszak iránt érzett nosztalgiának szerves része az, hogy a fentiekben leírt folyamatok teljességgel a háttérben zajlottak" – olvassuk Kelemen Luci tanulmányában.

Erősen reméljük, hogy a jövő választópolgári attitűdjét befolyásolni fogja, hogy amit Matolcsy művel, nem művelheti a színfalak mögött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.