galéria megtekintése

Titkosszolgálati eszközökkel?

Amióta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője fél kézzel lenyomta a boltok kötelező vasárnapi zárva tartása ellen sok millió vásárló és az ország gazdasági érdekeivel érvelő Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, nem lehet nem komolyan venni a Fidesz szatellitpártját. Még akkor sem, ha sokak véleménye szerint ők csupán azokkal az őrült ötletekkel állnak elő, amelyeknek az előterjesztésére a sajátjai között nem talált vállalkozót Orbán Viktor.

Kedden, a Hír Tv Magyarország élőben adásában Harrach Péter a készülő Országvédelmi akciótervről szólva egyebek között azt mondta: különböző titkosszolgálati eszközökkel jobban fel lehetne deríteni, hogy kik állnak az ősz óta folyamatos kormányellenes tüntetések mögött. Sejteni engedte, hogy majd erről is szó lesz a februári frakcióértekezleten.

Ő ugyanis nem onnan közelítené meg ezt a kérdést, mint Rogán Antal, aki nemrég a tüntetések szervezőinek anyagi elszámoltatása mellett kardoskodott. Harrachot az érdekelné, kik állnak a demonstrálók mögött. „Vannak, akik már előjöttek a bokorból, vannak, akik még ott lapulnak..." – fogalmazott a műsorban Harrach, majd külön is kitért arra, hogy „vannak állandó szereplői a tüntetéseknek, akik nyilván az őket megbízó személyekkel és hatalmakkal vannak kapcsolatban..."

 

Világos, aki nem ért egyet a kormánnyal és ezen véleményét egymás után több tüntetésen is kész kinyilvánítani, az minimum CIA-ügynök. Az '50-es éveket idéző hidegháborús retorika érthető: a kormány minden erőfeszítése ellenére egymást követik az olyan botrányok, mint a gyorsforgalmi utak fizetőssé tétele, vagy az iparikém-barát árukövető-rendszer – hogy csak a legújabbakról essék itt szó –, amelyeket már végképp nem lehet a bukott baloldal, avagy a kis baloldali pártok, és általában az ellenzék nyakába varrni.

Kell hát valami, ami újra összekovácsolja a kormány mögött valójában sosem volt nemzeti egységet. Amire vagy akire hivatkozva továbbra is azt a látszatot lehet kelteni, hogy az ország kétharmada támogatja a Fidesz politikáját. Ennek a kényszernek a termékei az olyan mondatok, mint „aki a kormányt támadja, az az országot támadja", vagy Harrach ötlete a titkosszolgálati eszközök bevetéséről a tüntetők hátterének feltérképezésére.

Mi jöhet még? A titkosszolgálat, vagy egy külön e célra felállítandó országvédelmi szervezet titkosszolgálati eszközökkel folyamatosan ellenőrzi majd a tüntetőket? Lehallgatja a telefonjaikat, e-mailjeiket, megfigyelik őket, adatokat gyűjtenek róluk a NAV-nál, az egészségügy rendszerében, beszervezik az apjukat, anyjukat, barátaikat? – mert hogy ezek azok a titkosszolgálati eszközök, amelyekkel felderíthetők a megbízók, a tüntetések mögött álló(?) idegen hatalmak.

És tessék mondani: hány tüntetésen kell jelen lenni, hogy valaki titkosszolgálatilag gyanússá váljon? És azt honnan tudják (már most is ezek szerint), hogy ki hányszor vesz részt kormány ellenes tüntetésen?

Innen már csak egy lépés a csengőfrász, a titkos nappali, majd a fél utcát felzavaró éjszakai házkutatás. A baj csak az, tisztelt Harrach úr, hogy a jogállam leépülése még nem tartott ott, hogy efféle titkos műveleteket csak úgy, minden gyanúok nélkül törvényesen végre lehetne hajdani. Bár, ne legyenek illúzióink: a kormányzat kreativitása van olyan jó, hogy megoldja ezt a problémát is. Vannak kormányhű titkosszolgák, akik segítenek, ha kell.

De hadd kérdezzek valamit: nem lenne egyszerűbb adók elhamarkodott bejelentése, sokak által használt utak átgondolatlan fizetőssé tétele, és hasonló okosságok helyett azt csinálni, amire Orbán Viktor ígéretet tett?
Jól kormányozni, a háromharmad kormányának lenni?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.