galéria megtekintése

Tiszteld a kerítést!

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Sokan hiszik, hogy a kormány valójában csak a számára kínos kérdésekről akarja elterelni a figyelmet a szerb határon felállítani tervezett kerítéssel. Tévedés. A roppant veszélyes pengékkel felszerelt drótháló kizárólag a zöldhatáron beosonni próbáló idegenek megfélemlítésére szolgál.

Efelől senkinek nem lehetnek kétségei Hende Csaba honvédelmi és Pintér Sándor belügyminiszter közös csütörtöki sajtótájékoztatója után, ahol Hende elmondta: „Azon nem kell gondolkodni, hogy kinek milyen sérüléseket okoz a kerítés, egy dolgot kell a kerítéssel csinálni: tiszteletben tartani.”

Vallástörténeti pillanatnak lehettek tanúi a sajtótájékoztató résztvevői: az ötödik parancsolat (avagy Tiszteld apádat és anyádat…) Hende Csaba által gazdagodott. A kerítéssel. „Tiszteld a kerítést!” De hogy miért csak a bevándorlókkal kell tesztelniük a kerítést, és miért csak azt a darabját, amellyel éppen most kísérletezgetnek a szerb határon, az nem derült ki.

Már önmagában az is elgondolkodtató, hogy a kordonbontó ellenzék kormányra kerülvén kerítést épít. Igaz, a rendőrkordon nem kerítés, azt nem kell tisztelni. Pontosabban, amikor Orbánék lebontották, még nem kellett. Most már megint kell. De mindez nem változtat azon a tényen, hogy a kerítés tisztelete továbbra is csak a „idegenekkel szemben” követelmény. Mindenki más nyugodtan tehet rájuk.

 

Ha nem így lenne, nem Szoboszlai Barna bácsié lenne az ország legismertebb kerítése. Öt éve, amikor Hende még nem tartotta fontosnak a kerítések tiszteletét, Barna bácsién átmászott néhány uborkatolvaj. Majd pár lépéssel odébb fennakadtak az uborkaágyás köré vont, áram alatt lévő villanypásztoron. Egyikük azonnal meghalt. Az általános rokonszenvnek örvendő Barna bácsi pedig első fokon „gondatlanságból elkövetett emberölésért és szintén gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértésért” felfüggesztett szabadságvesztést kapott, amit másodfokon megrovásra enyhített a Debreceni Ítélőtábla.

A bírókban, akik végül is bűnösséget állapítottak meg, akkor fel sem vetődött, hogy – Hende után szabadon – nem kellene azon gondolkozni, milyen sérülést okozott a Barna bácsi portáján kifeszített villanypásztor. Gondolkoztak. Máson se, csak ezen. Nem értékelték túl a kerítést, pedig emberhalál esett. De azért át sem léptek rajta.

A kerítés okozta bajért még Barna bácsinak is helyt kellett állnia. Pedig kicsit védtelenebb, mint a magyar állam. Jóval több a meglopott kertművelő, mint ahány tolvaj évente rendőrkézre kerül. Szóval jobb nem feszegetni ezt a magánkerítés-tisztelet kérdést. Elég a határra építendő állami kerítés tiszteletét megkövetelni. A bevándorlókat – nem kis részben a kormányzati propagandának is köszönhetően – már úgy is elegen és ok nélkül utálják. Jóval többen, mint a kerítést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.