galéria megtekintése

Tiszta víz

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 24. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Noha évente legföljebb kétszer (világ- és Európa-bajnokság) csodálkozunk rá legjobb kajakosaink és kenusaink évtizedeken átnyúlóan stabil és pompás teljesítményére, nyugodtan tekinthetünk e produkciófolyamra etalonként: tudniillik ezek a honfitársak nem tesznek mást, mint mi dolguk, oszt’ mindig jók.

Pedig életük korántsem olyan könnyű szerte e kis hazában, akár azoké a szintén kiemelt testtartással járó, ugyanakkor másképp aktív honfiúké, akik azt sem mondják, hogy abrakadabra, s máris nyernek/ kapnak valamit: tendert, offshore-cégbe ojtott közbeszerzést, esetleg ötmilliós fizetést plusz kocsit plusz cafeteriát plusz költségtérítést plusz toronyórát lánccal.

Na de isten óvjon bennünket attól, hogy itt most nekiálljunk jól mészároslőrincezni, okosügyvédezni vagy emenbézni – egy javallat azért: lassan a migránsügyet is rábíznánk a felcsúti polihisztorra, hiszen ő mindenhez ért –, csupán azt jelezzük kellő tisztelettel, mekkora megbecsülést is érdemel az a tevékenység, amelynek során valaki ájulásig tolja a tanmedencében, az erősítőteremben meg a nyílt vízen, az aktuális performansz végén pedig saját teljesítményétől boldogan, nem mellesleg valamilyen medál birtokában kacsinthat ki a mámoros publikumra és a kamerákra.

 

Öregedhetnek ki sztárok, veszhetnek össze versenyzők, szippantgathatnak megtévedtek, a munka és az eredmény – aktuálisan 3 arany-, 6 ezüst-, 4 bronzérem a milánói világbajnokságon – önmagáért beszél. E hasáb a tisztességes, rendezett, önreflektív közeget üdvözli: a szigetet a talajig fertőzött mocsárban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.