galéria megtekintése

Tisza vagy Bethlen

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 10. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Tisza-szobrot avatott a kormány a Kossuth téren, s ezzel a gesztussal Orbán Viktor miniszterelnök – aki barátai és ellenfelei által sem kétségbe vont módon próbál korszakot, sőt kurzust formálni hosszúra nyúlt kormányzásából – el is döntötte a kérdést, hogy a konzervatív (vagyis az arisztokráciát és a dzsentri réteget, az úri osztályt és annak jogait védelmező) nagy elődök közül kit tekint példának és példaképnek. Mert bár Bethlen Istvánt is szoborba öntötték nemrég, méghozzá Orbán leendő székhelye előtt, odafönt a Várban, ne legyenek kétségeink: a politikai földrajzi és szimbolikus erőközpontja a „nemzet főterén” marad, amelyet újra Tisza szobra és szelleme ural.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Azé a Tisza Istváné, akiről a kortárs Ady kristálytisztán látta, hogy az ő keze nyomán fog elhamvadni „Hunnia úri trágyadombja”. Azé a Tiszáé, akiről az iránta legelfogultabb méltatói sem tudtak/tudnak többet mondani, mint hogy az utolsó csepp véréig küzdött a rá maradt régi Magyarország (és benne a kiváltságosok kiváltságainak) megőrzéséért, a politikai váltógazdaság, a demokrácia, az általános választójog és a kisebbségi jogok feltartóztatásáért, s hogy inkább visszavitte volna az országot a XIX. századba, csak ne kelljen összetalálkoznia a XX. század új, a saját osztályát trónfosztó korszellemével. Azé a Tiszáé, akinek önmagát túlélt rendi állama úgy roskadt össze az első világháború gőzhengere alatt, hogy a romjai alól már csak a csonka Magyarországot került elő.

 

Tisza nevéhez törvénytelenségek, parlamenti jogtiprások és a politikai erőszak változatos cselekményei kapcsolódtak egy időszakban, amikor más államok vezetői a modern világ kialakításával voltak elfoglalva. Bálványozása végképp megmagyarázhatatlan, ha Bethlennel hasonlítjuk össze. Bethlen Istvánnal, aki nemcsak feltámasztotta a trianoni sokkba kis híján belepusztult országot, de minden értelemben újjá is szervezte.

Tisza a múltban élt, Bethlen az európai jelenben. Tisza fejlődő, ereje teljében lévő országot örökölt, amelyet ő vitt el az összeomlásig, csődtömeget hagyva maga után. Bethlen öröksége az egyik legszörnyűbb volt, ami magyar vezetőnek valaha jutott, és mégis tudott belőle építkezni. Tisza szinte sürgette Magyarország végzetét, Bethlen az utolsó utáni pillanatban, a szakadékból is megpróbálta visszarántani az országot.

Bethlen életművében ma is lehetne találni kapaszkodót, olyan Tisza István-i hagyomány azonban nincs, amelyet érdemes lenne folytatni. A történelem nem Tiszát, hanem Adyt igazolta: Tisza István halálakor elkezdődött a haláltusája annak a világnak is, amelyért egész pályafutása alatt harcolt („Bécs, babona, gróf-gőg, irigység, keletiség, zsandár, alázat”), s akik ma visszakívánják, szobrot állítva a gyújtogató, csóvás embernek, azok bolondabbak a geszti bolondnál.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.