galéria megtekintése

Terrorsaláta

2 komment


Fekete Gy. Attila

Gulyás Gergely szerint remek a Honvédelmi Minisztérium által jegyzett terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény módosító javaslata. Nincs abban semmi kivetnivaló, hogy a kormány maga határozná meg, mikor van ilyen helyzet. A büntető törvénykönyvből szerinte ez egyébként is levezethető. És a Btk. már a terrorcselekmény előkészítését is büntetni rendeli.
Csakhogy nem emiatt fordult szembe szokatlanul élesen az ellenzék a kormánnyal. Még kevésbé azért, mert nem érdekli az emberek biztonsága. Dehogyisnem. Most éppen saját kormányuktól próbálják védeni őket.

Eddig minden egyes nemzetbiztonsági ülés után egybehangzóan­ állították kormánypárti és ellenzéki honatyák, hogy a titkosszolgálatok, a rendőrség és a terrorelhárítás szakemberei a zárt ajtók mögött megnyugtatták őket: nincs közvetlen terrorfenyegetettség Magyarországon. Mindenki nyugodjon meg.

Aztán egyszer csak előkerült egy harminc évre titkosítani szándékozott törvényjavaslat, hogy mi mindent korlátozhatna és tilthatna meg a kormány, miután terrorveszélyhelyzetet hirdet. Például totális cenzúrát vezethetne be a sajtóban, az internetet is lekapcsolhatnák, az emberek csak a közmédiából tájékozódhatnának, ahol viszont aligha vetnék fel a kérdést, hogy miért is kellett tömegével korlátozni alapvető állampolgári jogokat.

 

Meg lehet érteni a kormányt is. Kellően sokszor kiáltott farkast ahhoz, hogy aggódnia kelljen, mi lesz, ha egyszer tényleg beüt a krach. Emlékezzünk csak: fogtak már el Röszkén nyilvántartott terroristát, legalábbis a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint, mert amúgy nem. Meg szerintük átdobáltak a kerítésen csecsemőket. Pont ott és akkor egyetlen fotós és tévéstáb sem járt. Lefegyvereztek egy csomó horvát rendőrt – na ezt már a kormányfőhöz minden körülmények között lojális Pintér Sándor rendőrsége sem vette be, és cáfolta az egyes források szerint Pintér lehetséges utódjának tartott Bakondi György szavait.

Csakhogy a kormány megint azt a sumák gyakorlatot követi, hogy egy salátatörvénybe darálta be a különleges felhatalmazás szabályait, s ebben nemcsak a terror elleni hatékony fellépéshez szükséges felhatalmazásokat kérte, hanem olyanokat is, amelyek a rendeleti kormányzáshoz szükségesek. Mert hogy a közbeszerzések felfüggesztése, a jegyrendszer bevezetése, a sajtó elhallgattatása, az internet kiiktatása nem segíti, sőt, ami például a világháló lekapcsolását illeti, még akár akadályozhatja is a hatóságok munkáját. Miközben egyébként is ötféle lehetősége van a kormánynak a rendkívüli jogrend bevezetésére. Legyen elég annyi! A totális hatalom alkotmányos feltételeinek megszavaztatása helyett költsenek többet a rendőrségre, a terrorelhárításra és a titkosszolgálatokra. Mert, ha ne adj' isten tényleg jönnek a terroristák, vagy ők állítják meg őket, vagy senki.

A HM tervezetében viszont egy szó sincs a terrorellenes szervezetek megerősítéséről. Akkor erről ennyit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.