galéria megtekintése

Teli bőrönd

1 komment


Körösi Ivett

Kilencmillió turista érkezett idén Barcelonába, hogy felfedezze a nyüzsgő katalán fővárost, dobjon néhány centet a Ramblán kifacsart pózban álló élő szobroknak, egyen egy tál paellát és gyönyörködjön Gaudí meseszerű épületeiben.

Fogalmuk sincs, hogy miközben ők érkezésük után izgatottan csomagolnak ki valamelyik szállodában, tucatnyi barcelonai csomagol össze. Mindenüket egy bőröndbe pakolják, lekapcsolják maguk mögött a villanyt – ha addig nem kapcsolták ki az áramot –, vetnek egy búcsúpillantást az otthonra, és elindulnak, hogy az utcán folytassák életüket vagy ­valamelyik rokonnál húzzák meg magukat. Valameddig.

Spanyolország-szerte a katalán fővárosban a legrosszabb a helyzet: naponta tucatnyi, a hitelét törleszteni nem tudó család kerül utcára hét évvel a válság után is. A földönfutókká vált emberek közül rengetegen csatlakoztak 2011-ben a felháborodottak (indignados) mozgalmához. A tízezres tömegben helyet kaptak rajtuk kívül a fiatalok is, akiknek legfeljebb arra volt jó a diplomájuk, hogy papírrepülőt hajtogassanak belőle. A fiatalok közötti ötvenszázalékos munkanélküliség idején nem sokat érnek a jó jegyek. Velük skandálták a rendszerellenes szlogeneket azok is, akik egysze­rűen belefáradtak a szocialista–néppárti kétpártrendszerbe, a mindennapos korrupciós botrányoktól pedig a szieszta idején is idegesen szentségeltek.

 

A látványos tüntetések ellenére senki nem tudta, mivé forrja ki magát a háborgó tömeg. Négy évvel később azonban két olyan párt is meghatározó erő lett a parlamentben, amely képes volt megszólítani ezeket az embereket. Pablo Iglesias, a radikális baloldali Podemos vezetője felkészültségével, a hagyományokkal szakító elképzeléseivel, szociális érzékenységével és laza megjelenésével üstökösként robbant be a spanyol belpolitikába. Hasonló karriert futott be az első kampányfotóján mindössze egy fügefalevelet „vi­selő" Albert Rivera, a Ciudadanos vezetője is.

Azt hozták, amit az emberek a politikától elvárnának: frissek, fiatalok – mindketten a demokratikus átmenet után születtek –, és hiába túrták a riválisaik a szennyesüket, eddig nem sikerült semmit előkaparniuk.
A közel négy évtizeden át tartó állóvíz után nem csoda, hogy a spanyolok ünneplik a vasárnapi parlamenti választás nyomán kialakult parlamenti sokszínűséget. Az új helyzet azonban nemcsak a kormánypártnak jelent komoly próbatételt, hanem a spanyoloknak is.

A stabilitás csak vágyálom. Az emberek ötödének nincs állása, jelentős részük két éve van munka nélkül, így már az életmentő segély sem jár. Egy EU-s felmérés szerint a lakosság húsz százalékát fenyegeti szegénység, a gyerekeknek pedig harmada kerülhet a peremre. Ha Mariano Rajoy kormányfőnek nem sikerül kormányt alakítania, hónapokra megbénul az ország, amit az épphogy lábadozó spanyol gazdaság is biztosan megérez majd.

Persze főként a legkiszolgáltatottabbak, akiknek már a kopott bőrönd a szekrényük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.