galéria megtekintése

Tehet róla

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 31. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Ahogy közeledik Orbán Viktor randevúja Angela Merkellel, úgy válik egyre valószínűbbé, hogy tévednek, akik felszabadítót látnának a kancellárban. Márcsak azért is, mert ami ma Magyarországon van, az nem független a német vezetéstől, és valószínűleg nem is zavarja őket annyira, amennyire itthon sokan gondolják.

Illiberális elhajlásainkkal kapcsolatban az a deklarált német stratégia, hogy egyrészt kiállnak az úgynevezett európai demokratikus értékek mellett, másrészt nem avatkoznak a magyar belpolitikába. (A belügyekbe való be nem avatkozás – honnan is ismerős? A két világrendszer hidegháborújában használták ezt a fordulatot, ha gazdasági vagy politikai okokból nem akarták firtatni a legsötétebb rezsimek jogtiprásait.)

Nos, a kiállásból a magyar köztársaság polgárai nem sokat érzékeltek: a demokrácia és az emberi jogok kérdését látványosan maga alá gyűrte az üzleti érdek. Van rá magyarázat. A német energiaipart például gáláns kivásárlásokkal mentette ki a kormány a rezsiháborúból, Orbán Viktor maga ígérte meg a védett területen gyárat építő Audinak, hogy a hatóságok nem fognak akadékoskodni a pannon gyepek letarolása miatt, és a csillagos meg a négykarikás autógyár akkora állami támogatásokat kapott, hogy azóta is magyarázkodunk miatta Brüsszelben.

 

Mellesleg: a fideszesek az EP-ben rendre együtt szavaznak Merkel pártjának küldötteivel, ők pedig beszélni sem hajlandók komolyabb szankciókról, miközben elnézik, hogy a nekünk juttatott EU-támogatásokból jólét helyett Fidesz-közeli milliárdosok sarjadnak. Ami a be nem avatkozást illeti, azt német barátaink sajátosan értelmezik: beavatkoznak ők, csak többnyire Orbánék oldalán.

A Deutsche Telekom szó nélkül tudomásul vette az Origo lefejezését (természetesen egyidejű állami megrendeléseket nyugtázva –szép dolog a szabad média, de a piacon nem adnak érte semmit), most pedig az RTL Klub domesztikálásával próbálkoznak a szemünk előtt, amiről már hetekkel ezelőtt megírták, hogy még Merkel érkezése előtt meg fog történni. Azaz kétszer is végignézhettük, ahogy a legnagyobb német médiacégek alkudoznak a fejünk felett a kormányunkkal a magyar sajtószabadságról.

Az még viccnek is harmatos, hogy a német tulajdonban lévő legnagyobb magyar hírportál és a legnézettebb, szintén német hátterű tévéadó kormányközelbe rugdalása ne lenne beavatkozás a magyar belpolitikába. 80-as IQ fölött amellett is nehéz érvelni, hogy mindez a kancellár tudta nélkül történik, hiszen mindkét érintett óriásvállalat vezetői bejáratosak Angela Merkelhez (az RTL-t tulajdonló Bertelsmann-csoport egykori tulajdonosának özvegye konkrétan a barátnője).

Úgy fest, hogy a Magyarországgal kapcsolatos hivatalos német politika akkora kamu, mint ide Pécel, és ennek az Orbán-kormány csak az előnyeit látja. Merkel a háttérben az elmúlt lassan öt évben Orbán patrónusa volt, aki pontosan tudja, hogy az európai szisztémától idegen rendszere addig életképes, amíg a németek hagyják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.