galéria megtekintése

Teendők

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Magyarország NATO- és EU-tagállamként csatlakozott az Iszlám Állam elleni küzdelemhez, 150 katonát küld a nemzetközi koalícióba. Ebből akár következhet az is, hogy Magyarország is terrortámadás célpontja lehet.

Eddig ettől – ezen az alapon – nem kellett tartanunk, ahogy elkerült bennünket a szélsőségesek letelepedése is. Nem kell hát terrortámadással riogatni – de az ördög nem alszik. Azzal, hogy szerepet vállaltunk a talán jó ideig eltartó harcban, nőtt a terrorveszély. Előfordulhat, hogy valaki itt is komolyan veszi az Iszlám Állam katonai doktrínáját, mely szerint „ölj ott, ahol vagy, és azzal, amivel tudsz!”.

Természetes, hogy szakemberek felvetik a lakosság felkészítésének szükségességét – erről mai lapunkban közlünk összeállítást. Mit kell tenni terrortámadás idején? – ez az a kérdés, amiről egy angol vagy egy francia többet tudhat, mint mi. Hozzá lehetne fogni itthon is a felkészítéshez. Most még a BM is tanácstalan. Attól félnek, hogy pánikot keltenek, ha előállnak azzal, hogy a plázák, a vasútállomások vagy a tömegek által látogatott helyek biztonsági őreit speciális módon képezzék ki.

 

Pedig elképzelhető, hogy léteznek a zsebtolvajoknál és az áruházi szarkáknál sokkal veszélyesebb emberek. Akár olyan öngyilkos merénylők, akik – láttuk más országok esetében – nem mérlegelnek. Jobb félni, mint megijedni, ezért tisztázni kéne, kiket és hogyan kell felkészíteni arra, mi a teendő terrortámadás esetén. A japánok sem zsörtölődnek amiatt, ha gyakoroltatják velük, hogy mi a dolguk földrengés idején.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.