galéria megtekintése

Ide veled, régi láncunk!

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Aki azzal a szándékkal vágott neki az ünnepnek, hogy a pártdemonstrációk üzenete alapján dönti el, kire szavazzon három hét múlva, nem lett okosabb szombat estére. És nemcsak azért, mert a kormányváltók gyűlését elfújta a szél (a Jobbik közönségének egy részét is; a saját szemünkkel láttunk egy árpádsávos és fűrészfogas zászlókba öltözött csapatot a Sütő utcai McDonald’sban vacogni a Vona-beszéd kellős közepén), hanem főleg azért, mert ahol mondtak valamit, onnan sem jött új impulzus, ami egyetlen gondolatnyit is hozzátett volna az eddig meglehetősen lapos és unalmas „kampányhoz”.

A jobb híján a Facebookra és az internet egyéb szélvédett zugaiba költöző márciusi ifjak köröztettek egy szellemességében is elkeserítő plakátot, amelyen a „Mit kíván a magyar nemzet?” cím alatt mind a tizenkét pontban egyetlen szó szerepelt: rezsicsökkentést. A korhű tipográfiával készült kiáltványt végigfutva az olvasó eltöprenghet rajta, hova amortizálták a mai utódok a 166 évvel ezelőtti szabadsággondolatokat, meg azon is, hogy van-e bárki a jelenlegi kínálatban, aki méltó rá, hogy a szájára vegye az egykori hősök nevét.

Nekem ugyan nem a történelem volt a legerősebb szakom, de annyi azért rémlik, hogy az egész reformmozgalom egy Védegylet nevű szerveződéssel indult, amely arra biztatta a tagjait (jobbágyoktól a főnemességig), hogy vásároljanak magyar árut akkor is, ha drágább. Kossuth egyik első reformkövetelése pedig az volt, hogy védővámokkal szorítsák ki az osztrák és a cseh gyárak olcsó termékeit, hogy a magyar ipar megerősödhessen. Ha valaki ebbe belelátja az Orbán-kormány – leginkább a saját korábbi ár- és adóemelései ellen vívott – rezsiháborúját, annak alighanem olyan varázsszemüvege van, amelyen keresztül egy rúd parizer is ’48-as huszárlónak látszik.

 
Ha lehetséges párhuzamot vonni a reformkor és a XXI. század eleje között, abba egy orosz kölcsönből felépülő, orosz üzemanyagot használó atomerőmű biztosan nem férne bele

Ha lehetséges párhuzamot vonni a reformkor és a XXI. század eleje között, abba egy orosz kölcsönből felépülő, orosz üzemanyagot használó atomerőmű biztosan nem férne bele: a gazdaságunk lábra állását most – a működő dán, német, spanyol példákból kiindulva is – a sok kis energia autonómia megteremtése szolgálná, a helyi igényeket kielégítő, helyben munkát és jövedelmet teremtő energiatermelő rendszerekkel. Ezt persze legalább olyan bonyolult megfogalmazni és felfogni, mint az 1840-es években azt, hogy nem a leszorított árú import, hanem az adott esetben magasabb árú, de idehaza megtermelt, magyar alapanyagokra és magyar emberek munkájára épülő sarkantyú, bajuszkötő és ekevas szolgálja jobban a magyar érdekeket.

A mi bátor miniszterelnökünk nem is fáradt ilyesmivel: szerinte akkor leszünk újra erős nemzet, ha visszaszerezzük a korábbi függőségeinket. – Ide veled, régi láncunk – mondja 2014 tavaszának „Petőfije” –, az sem baj, ha az unokáink áldó imádság helyett minden március tizenötödikén (ez lesz évről évre a törlesztés napja) egy tízmilliárd eurós devizahitel esedékes törlesztőrészleteivel kapcsolatban emlegetik majd a nevünket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.