galéria megtekintése

Taszító

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Magyarország alkotmánya szerint a munkavállalóknak joguk van ahhoz, hogy érdekeik védelmében együttesen fellépjenek, beleértve a munkabeszüntetést is (ezt, vagyis a sztrájkjogot az alaptörvény külön is megemlíti a dolgozói jogosítványok között). Egy Tarlós István nevű egykori mérnök, aki már több évtizede eltartott (értsd: a dolgozók adójából él), tegnap megkérdőjelezte ezt a jogot: egy nagy nézettségű tévéműsorban azt mondta, hogy a közlekedési alkalmazottak vagy nem sztrájkolnak, vagy pedig lemondhatnak a béremelésről.

Ez nyilvános zsarolás és alkotmánysértés: egy alkotmányos jog gyakorlását nem lehet alkotmányon kívüli feltételekhez kötni. Ugyanez az ember azt a megjegyzést is megengedte magának, hogy a Budapest Pride „nem természetes és visszataszító”.

Ez lehetne az ő tiszteletet érdemlő magánvéleménye, ám Budapest főpolgármestere a tévékamerák előtt nem magánvéleményt ismertet. Tarlós polgártársnak ráadásul – a hivatalából adódóan is – tudnia kellene, hogy az alkotmány alapján mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez.

 

És azzal is tisztában kellene lennie, hogy a budapesti Pride alapértelmezésben jellegzetesen békés, mindaddig, míg a Tarlóshoz hasonló mentalitású intoleráns figurák oda nem mennek bajt keverni.

Mondhatnánk, hogy nem a felvonulás, hanem Tarlós István viselkedése a visszataszító, de ez megint csupán vélemény. Az viszont tény, hogy egy demokratikus államban nem maradhat a posztján olyan közhivatalnok, aki nyíltan, sorozatban kérdőjelezi meg mások alkotmányban rögzített jogait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.