galéria megtekintése

Tasnádi országa

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 25. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Tasnádi László a helyén van. Mindig is ott volt. Az állampárti diktatúra szolgálatában azt a részleget vezette, mely a diktatúra ellenzékét üldözte kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon, s azon diplomaták után koslatott, akik támogatták a diktatúrával szemben álló jogvédőket.

Tasnádi László államtitkár nem mond le tisztségéről
Tasnádi László államtitkár nem mond le tisztségéről
Kovács Attila / MTI

A rendszerváltás utáni kormányok folyamatosan foglalkoztatták őt magas állambiztonsági, elhárítási, bűnüldözési pozíciókban. Mindenkit kiszolgált, mindenki elfogadta a szolgálatait, csak akkor rúgták ki, amikor 2002 végén az APEH bűnügyi igazgatójaként jogosulatlanul adott ki információkat vezető ellenzéki politikusoknak (is).

 

A Fidesz felkarolta és lekötelezte pártállami üldözői közül azokat, akiket lehetett és érdemesnek látszott. Ők vezették az UD Zrt-t. Tasnádi feltáplálásáról pedig Orbán legjobbik jobbkeze, Pintér Sándor, a Tasnádi kommunista állampárttársából lett Krőzus gondoskodott cégbirodalmának keretében. Aztán 2010-ben, amikor Orbán Viktor hűséges exkommunistái élén végleg legyőzte a kommunizmust, Pintér legbizalmasabb bizalmasaként Tasnádi beült kabinetfőnöknek a Belügyminisztériumba. Most ő lesz a rendészeti államtitkár. Tiszta sor.

„Az állambiztonsági szervezet egyetlen igazi feladata az volt, hogy féljenek tőle. Amióta emberi jogaink gyakorlása nem bűncselekmény, nincs okunk rá, hogy féljünk, s ha egy szervezet a régi félelmeinket igyekszik fenntartani, meg kell szabadulnunk tőle. Ezt a szervezetet nem lehet átalakítani. Meg kell szüntetni. És ha az új demokráciának valóban szüksége lesz védelmi szervezetre, majd kitalálja, miképpen működjék. A hátralévő néhány hónapot pedig valahogy csak kibírjuk nélküle is. Majd vigyázunk magunkra.”

Ezt írta Kőszeg Ferenc a Beszélőbe 1990 elején, nem sokkal az első szabad választások előtt, a Dunagate botrány idején, amikor kiderült, hogy az állítólag már átalakult állampárt még a jogállami alkotmány kelletlen megszavazása után is gátlástalanul alkalmazza jogtipró titkosszolgálati eszközeit politikai ellenfeleivel szemben. Pozsgay Imre volt a legjobban megsértve, hogy emiatt csúnya támadások érik a belügyminisztert, az ő legközelebbi barátját és bizalmasát.

Kőszeg kisebbségi véleményt képviselt. Az állampárti állambiztonsági örökség radikális felszámolását soha nem támogatta cselekvőképes többség. Mindig kisebbségben voltak még azok is, akik fel akarták számolni legalább azt a képtelen állapotot, hogy a mai állambiztonság a folyamatosság jegyében ellenőrizhetetlenül és önkényesen azt zárjon el a nyilvánosság elől a diktatúra titkaiból, amit akar. Amikor 2002-ben kiderült, hogy egy volt szt. tiszt úgy került a kormány élére, hogy eltagadta titkosszolgálati múltját, csak a kisebbség gondolta, hogy ez probléma. Medgyessy Péter népszerűsége nőtt, a pártja agyonnyerte magát az önkormányzati választásokon. A kaposvári polgármestert azóta is mindig nagy többséggel újraválasztják, amióta kiderült, hogy saját kezűleg írt besúgó jelentéseket a saját rokonairól.

Az állambiztonsági múlttal, illetve az annak eltagadásával kapcsolatos ügyeket a politikai ellenfelek mindig megpróbálják kihasználni, de ez reménytelen. Ez Tasnádi országa. Itt ő a helyén van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.