galéria megtekintése

Tartós főzés a Nemzeti étteremben

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 09. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

„Ügyfelem köztiszteletben álló, elismert személyiség. Abban bízunk, hogy ha az emberek látják azt, hogy ebből az ügyből kifolyólag, a Nemzeti étteremben való főzés miatt senki nem betegedett meg, akkor igenis nem lesz annak akadálya, hogy az ő tevékenysége folytatódjon.”

Szabó Ottó, a tiszafüredi Hableány Bt. tulajdonosának ügyvédje

A tiszafüredi Nemzeti étterem európai hírű anthraxgulyása remélhetőleg gyorsan bekerül a helyi értéktárba, és utána megnyílhat az út a hungarikummá nyilvánítás előtt, lennének népviseletbe öltözött bögyös-faros menyecskék, zászlók, címer, szalag, Fazekas miniszter is tarthat majd beszédet, kiemelve a magyarság különleges leleményességét, leleményes különlegességét, egyszeri megismételhetetlenségét és megismételhetetlen egyszeriségét, aztán átvágná a szalagot. Is.

 

A hungarikumságot magának a sztorinak mint a magyarságra különlegesen jellemző szellemi alkotásnak is azonnal meg lehetne ítélni. Ilyen halálos baktériumból, fertőzésveszélyből miegyébből a világon mindenütt valami Robin Cook-os hangulatú biohorror kerekedne, minálunk ebből is Móricz-novella lesz Rokonok-Barbárok mashup, baráti miniszterekkel, hűbérbirtokba kapott nemzeti parki földdel, szoros sportbarátsággal, kispályás futballcsapattal, letutizott, olcsó marhahússal.

Játszódhatna akár Felcsúton is, na jó, az már tényleg sok lenne egy picit, de talán majd a stilizált, irodalmi változatban, operettlibrettónak gondolnám leginkább, már a halmozott hungarikumság végett, a műfaji szabályoknak megfelelő nagy-nagy hepienddel a végén, együtt énekelnek pörköltszaftos állú közétkeztetettek, szakácsok, gyerekek, marhák, miniszterek, állatorvosok, tisztviselők, kispályás futballisták, a népviseletes bögyös-faros menyecskék is dalolva sikálják el a település közösségi életében is központi szerepet játszó snájdig kismilliárdos apróbb-nagyobb stiklijeit.

De vissza a való életbe, mert az a legnagyobb operettrendező: a tiszafürediekkel együtt reméljük, hogy már nem sokáig szünetel a főzési tevékenység a hatósági túlbuzgóság és a médiahisztéria miatt bezáratott Nemzeti étteremben, amelyet nem hogy bezáratni, de inkább kitüntetni kellene. (Bár a tulajdonos valóban a Tiszafüredért díj kitüntetettje.) Olyan, megint csak hungarikumnak számító szakemberek dolgoznak ebben a Nemzeti étteremben, akik még a leganthraxosabb húst is képesek tökéletesen, biztonságosan elkészíteni. „Ha bármilyen baktérium is volt benne, a tartós főzés révén az elpusztult” – mondta a legfölül idézett ügyvéd úr.

Ennyi. Sokáig kell főzni. Nagyon sokáig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.