galéria megtekintése

Tarsoly a mérték

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 31. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Egy politikai erő értékét az mutatja, hogy gazdasági holdudvarában milyen arányban vannak olyan vállalkozók, akik értéket teremtve, saját teljesítményüknek köszönhetően építettek fel üzleti birodalmat, és ehhez képest hányan vannak, akik „egyszerűen csak” meggazdagodtak ott.

Lázár János szavaival élve sündörögtek és nyalakodtak azért, hogy támogatást kapjanak. A Kiss Szilárd-félék, akik takarékszövetkezeteket nyúltak le, vagy épp a Tarsoly Csaba-félék, akik az egyszerű emberek megtakarításait tüntették el. A csak látszatüzletemberek, akik így vagy úgy, de az államon élősködtek és a politikára támaszkodtak, hiszen védelmet, kapcsolati tőkét vagy pénzt kaptak. De cserébe nem adtak a közösségnek semmit. Akik csak azért nem urizálhatnak, ahogy az pár hónapja fideszes belső viták szóhasználata volt, mert az, aki nem a saját maga vagy családja által megtermelt javakból költ, urizálni sem tud, csak kivagyiskodni.

Ennek árnya vetül jó ideje a Fideszre, s csak a jéghegy csúcsa a Quaestor-botrány. Amit az is mutat, hogy a múlt hétvégén Debrecenben több százan gyűltek össze egy részben kormányellenes demonstrációra, ami a cívisvárosban szokatlan jelenség. Igaz, a Quaestor-károsultak tüntethettek volna bárhol máshol is, de mivel Tarsolyék elég mélyre lenyúltak a kisemberek pénzéért, most jókora kör az, amely miattuk haragszik a kormányra. Amely nemcsak hogy nem védte meg őket, de partner volt a kisemmizésükben.

 

Rég világos, hogy a Quaestor olyan emberek sokaságára sózott rá kötvényeket, akiknek fogalma sem volt, mi is egy ilyen papír. Tehették, mert a politika a bankok ellen hangolta a lakosságot, s mert Matolcsy gazdaságpolitikájának köszönhetően jó ideje sokan gondolják, hogy nincs értelme bankba tenni a megtakarításokat, olyan alacsony a kamat. Hát mentek a brókerekhez.

Most, hogy sokan életük megtakarításainak elvesztésétől kell, hogy tartsanak, talán megnézik: milyen vállalkozásokat, építkezéseket finanszírozott Tarsoly Csaba és a Quaestor, több mint egy évtizeden át? Milyen politikai térhez kötődnek a finanszírozottak? Hány olyan sikeres, lezárt és hasznot hozó beruházásról tudunk, amely értéket teremtett a gazdaságban és nyereséget termelt a Quaestor tulajdonosainak, amiből kifizethették volna a kötvénytulajdonosokat? Támogattak-e pártokat, politikusokat, azok üzleteit vagy barátait? A győri stadion lenne az az eredmény, amit kitehetnek a kirakatba?

Foglalkoztatja a károsultakat az is, hogyan kerülhetett a legfelsőbb politikai elit bizalmába ez az üzleti kör. Miért nem tűnt fel senkinek, hogy amit Tarsolyék csinálnak, az minden, csak nem üzlet? Még a nem Quaestor-károsult választó is elgondolkodhat, hogy milyen gazdasági kultúrával rendelkezik az a kormány, amelyik üzletemberként tudta kezelni ezeket az urakat. A legkevesebb, ami mondható: unortodoxszal. A látszat, hogy a Fidesz-kormány szorosan támaszkodott Tarsolyékra éveken át, nem jelenti-e azt, hogy nekik az az érték, amit ez a társaság képvisel?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.