galéria megtekintése

Tapsolók

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Újságírók kérdeznek, politikusok válaszolnak, ez a sajtótájékoztatók rendje. Újságírók nem szoktak politikusokat megtapsolni. Berlinben kedden mégis ez történt, az egyiptomi elnököt, el-Sziszit kísérő sajtódelegáció a kancellári hivatalban felállva ünnepelt. Aztán az el-Sziszihez hű média képviselői hangosan éltették hazájukat, válaszul arra, hogy egy fejkendős egyiptomi ellenzéki újságírónő „gyilkosnak” és „fasisztának” nevezte az extábornokot.

Tette ezt úgy, hogy nem kapott szót. Míg a kancellári hivatalnál el-Sziszi látogatása ellen és mellett is tüntettek, az alsóház, a Bundestag kereszténydemokrata (CDU-s) elnöke, Norbert Lammert előre közölte: távol tartja magát a vendégtől. Oka volt rá: az emberi és szabadságjogok megsértése, a sorozatban kirótt – az el-Sziszi által megpuccsolt Murszi elnököt is sújtó – halálbüntetések mellett az egyiptomi rendszer bezáratta a „külföldi ügynöknek” kikiáltott, a CDU-hoz közeli Konrad Adenauer Alapítvány kairói irodáját.

Angela Merkel kancellár nem hagyta szó nélkül sem ezt, sem a halálbüntetéseket. Reálpolitikusként mégis tárgyalt el-Sziszivel. Aki azzal söpörte le a bírálatokat, hogy az igazságszolgáltatás független, a politikai helyzet rendkívüli. Az is. Jelentős részben az intézkedései miatt, miközben Egyiptom a Nyugat fontos szövetségese a Közel-Keleten. El-Sziszi pedig garancia rá, hogy az iszlamisták ne jussanak újból hatalomra az észak-afrikai államban.

 

El-Sziszi pénteken Budapesten lesz. A tapsolókkal együtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.