galéria megtekintése

Tanács Vida Ildikónak

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 12. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Most lenne itt az ideje annak, hogy a NAV elnöke felálljon. Felálljon, és azt mondja: ő nem azért szegődött a Mavirtól a NAV-hoz, hogy mindenki őt buzerálja, neki ebből elege van. Nagyon szép és bátor gondolat egy becsületes embertől, hogy nem hátrál meg, ehelyett kiáll, és vállalja a csapásokat, ha az kell az igaza bizonyításához.

Ám itt már nem erről van szó – és nem a becsületes jelzőre gondolok. Mert már teljesen lényegtelen, hogy Vida Ildikó becsületes vagy sem, korrupt vagy sem, tud ja-e, hogy miért van kitiltva az USA-ból vagy sem. A mese már régen nem Vida Ildikóról szól.

Ez a tolmácsos sztorinál vált egyértelművé. Nem azért, mert neki tolmács kell az angolhoz. Az egész sztori volt borzasztó kisstílű. A NAV nagy hatalmú elnöke sehogyan sem tudta kezelni a helyzetet. A könnyed és stílusos amerikai ügyvivő diskurálni kezdett vele a ház előtt, ő pedig csak szorította a táskája fülét.

 

Ha Goodfriend tett volna látogatást a Széchenyi utcában, Vida valószínűleg az irodája ajtajáig sem ment volna el, ha egyszer nem kért időpontot a látogató. Nagyon határozott és kemény lett volna, ahogyan egy elnökhöz illik. Ám abban a pillanatban, hogy a hivatal eltűnik a háta mögül, Vida csak egy középkorú nő, aki kétségbeesetten kapkod.

Ha kiborította a kitiltási ügy, akkor most valószínűleg a poklot járja, hiszen az internetolvasók cinikusabb fele most az ő bakijára épülő mémeken röhög tele szájjal. Egészen a közelmúltig az emberek azt sem tudták, hogy néz ki Vida Ildikó, mert korábbi főnökéhez hasonlóan kínosan kerülte a nyilvánosságot. Most pedig a zöldségesnél is róla beszélnek. És kinevetik.

Ez nem lesz már jobb, sőt. Magára marad, de nem vonulhat el, nem rejtőzködhet, főleg miután nevetségessé tette magát az amerikai követség előtti performansszal. Már nem az a kérdés, hogy korrupt, s hogy mennyire az. Felesleges erőlködni, pereskedéssel fenyegetőzni, mert ez annyit ér, mint a kevlármellény szőnyegbombázáskor.

Még ha minden fórumon kimondják is, hogy ő nem tisztességtelen, ennek nagyjából annyira lesz hatása, mint Gyurcsány Ferenc hasonló tárgyú pereskedéseinek. Számos rágalmazási pert nyert a volt miniszterelnök, de ettől még nem hisznek neki többen.

A közvélemény elkönyvelte Vidát minimum gyanús figurának, és ebből már lehetetlen a visszatérés. Ráadásul mint tipikus háttérember, hivatalnok, nem is tud mit kezdeni azzal, hogy neki kell kiállnia megvédenie önmagát. Szemmel látható, hogy ebben segítséget nem kap, hiszen a kormány az első pillanatban ellene fordult, régi támogatója pedig szintén nem az a magamutogató személyiség. Ezt a meccset elvesztette Vida Ildikó, a kérdés csak az, vissza tud-e vonulni a lehető legkisebb veszteséggel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.